Declarație: În Republica Moldova sunt oameni care investighează furtul miliardului, dar n-au primit raportul „Kroll”

Declarație: În Republica Moldova sunt oameni care investighează furtul miliardului, dar n-au primit raportul „Kroll”

Cercetătorul de la Academia de Științe din București, Dan Dungaciu, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a vorbit despre furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc, dar și despre dovezile autorităților cu privire la furt.

„Dacă vrei să găsești dovezile credibile, trebuie doar să citești ceea ce ai la dispoziție. În primul rând, să vezi ce s-a întâmplat în acele două zile fatidice și cine a permis transferul banilor. Unu: cine era responsabil ca acest transfer să nu se producă, cine era responsabil să-l supravegheze, cine era responsabil să semnaleze că acest transfer s-a produs și cine erau instituțiile răspunzătoare ca, odată semnalată această tranzacție frauduloasă, să reacționeze? Niciunul dintre aceste elemente n-a fost asumat, cel puțin deocamdată, de către Chișinăul oficial și, prin urmare, nimeni n-a fost pedepsit. Sigur că aici se poate pune un semn de întrebare, dacă era legal ca ce a făcut premierul Leancă, premierul sub care au dispărut banii, miliardul din Republica Moldova, să acorde credite, mă rog, credite de stat unor bănci private. Miliardul, de fapt, a fost transferat de către Guvernul Filat către băncile comerciale, deși în Constituția Fondului Monetar Internațional se interzice unor state membre să utilizeze rezerva valutară a Băncii Naționale pentru finanțarea băncilor sau companiilor private. Deci, acesta a fost deja un semn de întrebare – de ce s-a petrecut asta? Dar, mă rog, asta s-a petrecut. Guvernul Leancă și-a asumat această decizie, a transferat banii către Banca Națională, care a finanțat cele trei bănci cu probleme, dar de la această decizie a Guvernului Leancă încep întrebările legate de legalitatea acestor tranzacții. Or, ceea ce nu vedem, cel puțin de aici, de la București, este o investigație de tip in rem, adică o investigație pe furtul miliardului, care să nu identifice de la început vinovații, dar să cerceteze toată lumea care a avut direct legătură cu această poveste. Așa ceva, o investigație in rem pentru furtul miliardului n-a fost declanșată în Republica Moldova și asta face, de pildă, ca fostul premier pe vremea când au dispărut banii să fie bine-mersi și în Guvernul actual. Sau chiar dl Gaburici, pe vremea căruia s-au mai transferat vreo patru miliarde în contul BEM-ului, să fie astăzi ministru în același Guvern. Deci, eu nu fac prezumția că aceste persoane ar fi vinovate, dar ceea ce ridică foarte multe semne de întrebare, inclusiv de ce nu se întâmplă asta, e că acești oameni, cel puțin până astăzi, nu au fost cercetați sau, mă rog, justiția din Republica Moldova până acum i-a evitat cu foarte multă abilitate”, a menționat el.

Prin urmare, el a vorbit despre reacția Procuraturii după publicarea sintezei.

 „Eu înțeleg că în Republica Moldova sunt oameni care investighează furtul miliardului, dar n-au primit raportul „Kroll”, alții care știu cine sunt vinovații sau știu că 90% nu sunt vinovați din raportul „Kroll”, deși n-au citit raportul „Kroll”. Deci, lucruri de genul acesta cred că ar face deliciul oricărei dezbateri politice și ar oferi muniție politică unor partide care trebuie doar să le folosească. Declarația, de pildă, nu mai zic de declarația procurorului general, că asta mi se pare absolut halucinantă, dar declarația premierului Republicii Moldova, după care 90% dintre persoanele menționate în raportul „Kroll” ar fi nevinovate, este și ea una care e greu de explicat. Prin ce instrumente, cu ce instrumente un premier își permite să identifice vinovații sau nevinovații sau cum ajunge un premier al unui stat să se ante-pronunțe într-o chestiune care este de o gravitate maximă? Deci, toate aceste lucruri de fapt ar trebui, din punctul meu de vedere, cel puțin, să declanșeze o dezbatere publică în Republica Moldova demnă de gravitatea faptelor care s-au petrecut acum patru ani. Dacă în continuare vom constata declarații de tipul celei pe care am menționat-o a unui premier al Republicii Moldova sau a procurorului general, este clar că suntem într-un teatru al absurdului din care foarte greu ne putem imagina că ne-ar putea salva cineva și nu cred că ar trebui să ne facem vreo iluzie în raport cu atitudinea pe care Uniunea Europeană sau Statele Unite ale Americii o au în acest moment față de Republica Moldova. Evident că toată această răceală care s-a consemnat recent chiar, apropo, pe relația Chișinău – Washington are o explicație foarte concretă, adică atitudinea Guvernului, atitudinea autorităților din Republica Moldova, inclusiv față de dosarul furtului miliardului”, a precizat Dungaciu.

Mihaela Rotari

Share