Declarație: De mai mult de trei ani de zile se organizează un show de excepție în scopul ponegririi imaginii Președintelui AȘM…
„De mai mult de trei ani de zile se organizează un show de excepție în scopul ponegririi imaginii Președintelui Academiei de Științe a Moldovei, academicianului Gheorghe Duca. Este mai ușor să duci oamenii în eroare, să le atragi atenția cu bârfe sau lucruri inventate, decât să aduci un aport în rezolvarea problemelor sociale și economice a țării. Acest deziderat este aplicat și interacțiunii academicianului Gheorghe Duca cu compania SRL AVANTCHIM. Pe marginea acestui subiect, pe care îl cunosc foarte bine datorită implicării la toate etapele proiectului, aș putea da răspunsuri exacte și precizări celor care doresc să cunoască adevărul”. Declarația aparține Dr. conf. Aliona Mereuță, Administratorul proiectului de implimentare a brevetului.
Mereuță a scris un comentariu, prin care spune că există un deziderat preconceput greșit în rândul oamenilor de afaceri ce vizează investițiile pe termen lung în cercetare.
„În prezent, cercetarea științifică fundamentală este apreciată dacă prezintă interes practic și este preluată de către mediul de afaceri. Trăim și activăm într-o țară, unde un procent foarte mic dintre oamenii de afaceri implementează ideile savanților autohtoni. Aceasta nu se datorează faptului că creația științifică nu prezintă o valoare adăugată pentru afaceri, dar vizează aspectul că mediul moldovenesc de afaceri este insuficient de conectat la cercetarea națională și internațională și preferă să cumpere inovații similare de peste hotarele țării, care adesea sunt extrem de costisitoare, aduc beneficii peste noapte și se epuizează în termen scurt. Contrar acestui deziderat, investițiile în cercetarea fundamentală are capacitatea să genereze idei inovative care se transformă într-o dezvoltare sustenabilă, asigură o continuitate de creștere și sporește capacitatea de concurență pe piață a unei afaceri.
Pe parcursul a doi ani, sub conducerea academicianul Gheorghe Duca, un grup de cercetători au elaborat un produs nou și anume un fungicid de contact pe bază de cupru. Această idee a fost brevetată și, drept finalitate, s-a pus drept scop implementarea acestui brevet în practică. Spre regret, birocrația republicii noastre nu este orientată spre dezvoltarea și susținerea produselor autohtone, dar mai degrabă creează obstacole concurențiale antreprenorilor. În anul 2008, Firma Cerber-Info SRL a acceptat să sprijine implementarea tehnologiei de producere a fungicidului. Pentru a avea o siguranță în dezvoltarea afacerii, s-a decis de a implica în proiect și autorii brevetului Nr. 3583 (MD). În același an a fost creată compania SRL AVANTCHIM având drept scop implementarea acestei tehnologii. Când se creează o companie nouă nu se rezumă doar la un gen de activitate, administratorul firmei include mai multe genuri de activitate cu specific chimic. Însă din ziua creării firmei (04.04.2008) și până în prezent (activitatea firmei este sistată din anul 2012) în cadrul acestei companii nu au fost întreprinse activități cu metale prețioase și pietre prețioase și nici alte activități decât producerea fungicidului de contact pe bază de cupru.
SRL AVANTCHIM în anul 2009 a aplicat la concurs pentru a obține statut de rezident a incubatorului Agenției de Inovare și Transfer Tehnologic. Concursul a fost câștigat, a fost creat un start-up, iar Institutul de Chimie împreună cu firma cofinanțatoare SRL AVANTCHIM a implementat cu succes acest proiect. Ulterior, au apărut problemele la promovarea și realizarea produsului. Birocrația și rezistența la schimbare a sectorului agricol autohton a făcut tot posibilul că să pericliteze dezvoltarea și promovarea produsului nou autohton.
În anul 2012, fondatorii firmei SRL AVANTCHIM au decis transmiterea acestei tehnologii unei întreprinderi ai Academiei de Științe a Moldovei. Astfel din anul 2012 activitatea acestei companii a fost sistată, dar nici până în prezent această companie nu este lichidată, prin radierea din registrul de evidență respectiv. În anul 2015 tot dosarul a fost prezentat Camerei Înregistrării de Stat, a fost plătită taxa de stat, dar din cauza unui proces verbal (care a fost returnat de trei ori), procedura nu a fost finalizată. Așa sunt regulile în Republica Moldova, este ușor de a lansa o afacere, dar lichidarea acesteia te costă timp și resurse enorme. În aceeași situație dificilă se află mai mulți antreprenori din țară, care cu ușurință se lansează în afaceri, dar au dificultăți enorme la lichidarea companiei create. Într-o situație și mai dificilă se află președintele AȘM, care deși a încercat să implementeze, alături de alți cercetători, rodul muncii sale în practică, a ajuns să fie blamat și învinuit pe nedrept că deține în proprietate companii și cote în afaceri profitabile, care de fapt există doar pe hârtie și datorită birocrației interminabile. Dar, revenind la dezideratul din introducere, este mai ușor să inventezi bârfe și să lansezi speculații, decât să creezi și să inovezi, contribuind prin aceste acțiuni la rezolvarea problemelor sociale și economice ale țării”, a menționat Administratorul proiectului de implimentare a brevetului.
Mihaela Rotari