Declarație: Centenarul are o influență energizantă asupra mentalului social

Declarație: Centenarul are o influență energizantă asupra mentalului social

Jurnalistul, Valeriu Saharneanu, în cadrul unei postări pe blogul său, a vorbit despre rolul declarațiilor de Unire, în contextul în care anul acesta se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, dar și despre istoria Republicii Moldova, informează Oficial.

„Centenarul care se împlinește anul acesta de la Unirea din 1918 are prin valul de evenimente generate de suflul lui o influență energizantă asupra mentalului social. Rosturile benefice ale acelei Uniri pentru generația care a avut parte de ea devin cunoscute în întreaga lor deplinătate abia azi, când istoriografia sovietică construită pe mituri și minciuni a încetat să mai toarne toxine în venele  moldovenilor de la răsărit de Prut. Rolul toxic al istoriografiei contrafăcute a fost preluat azi de propaganda ruso-putinistă, dar și aceasta s-a fisurat drastic în urma impactului cu adevărul istoric obiectiv. Generațiile care au azi accesul liber și necenzurat la carte și la informație nu mai pot fi înrobite mental, cum s-a procedat cu cele trecute prin focul și sabia stalinismului”, a precizat el.

Prin urmare, el a vorbit despre ieșirea Republicii Moldova din spațiul sovietic.

„Acestea din urmă încă mai sunt folosite cinic de forțe antinaționale extremiste, ajutate de biserica rusă încă prezentă în spațiul nostru spiritual și de marea forță mediatică a statului rus, prezentă puternic și ea în spațiul informațional, ca și biserica. Astfel, spațiul național a fost eliberat în mod miraculos de fostul agresor care l-a rupt în două,  fără a deveni însă și liber. Ieșirea Republicii Moldova din captivitatea fostului imperiu sovietic și a României din vasalitatea față de el a creat în anii 1990 un culoar prielnic și firesc de apropiere a lor, dar dispariția obstacolului fizic nu a tras după sine prăbușirea și celor de ordin politic și mental. Miracolul nu s-a produs și la nivel de instinct național, aspru trunchiat de comunism mai cu seamă la nivelul elitelor. Masa poporului care a făcut revoluția anticomunistă în România și a susținut Mișcarea de eliberare națională din Republica Moldova nu a creat și nu a scos în față lideri naționali cu caractere puternice care să urmeze spiritul și litera prevederilor schițate în documentele de importanță crucială a forurilor lor ad-hoc, cum ar fi Declarația de la Timișoara ori Declarațiile Marilor Adunări Naționale de la Chișinău. Cele două mișcări revoluționare s-au mulțumit cu lideri puși la dispoziție de fostele Partide Comuniste, pe ultima lor suflare: cu fricile, nostalgiile, convingerile, tarele ideologice și orgoliile lor personale”, a menționat el.

Mihaela Rotari

Share