Declarație: Cei circa 12.000 de medici și 20.000 de asistenți medicali se află sub risc zilnic de contaminare

Declarație: Cei circa 12.000 de medici și 20.000 de asistenți medicali se află sub risc zilnic de contaminare

Peste 700 de reprezentanți ai personalului medical sunt infectați cu Covid. Nici după asta nu s-a inițiat nicio investigație pentru a depista lacunele care perpetuează infectarea celor care-și sacrifică sănătatea și viața pentru sănătatea și viața altora. De aceea, cei circa 12.000 de medici și 20.000 de asistenți medicali se află sub risc zilnic de contaminare. Aceasta comunică politologul Dionis Cenușă.

„Despre protecția defectuoasă a medicilor s-a vorbit mai puțin sau deloc în ultimele 7 zile. Creditul de împrumut rusesc a absorbit privirea și a umplut peste margini discursul public. Guvernarea se află într-o poziție de apărare în loc să facă lucrurile bine și să prevină critica. Totodată, opoziția este setată să atace cele mai mici greșeli comise de guvernare. O abordare corectă, deși uneori duce la pierderea din vedere a subiectelor esențiale – care trebuie să fie ținute în prin plan, indiferent de orice. O minimă unitate și cooperare sinceră între cele două baricade pentru canalizarea creativității politice pentru a scoate țara din criză lipsește. În tunel este întuneric, dar nu există voința politică de a aduce un punct de lumină la sfârșitul acestuia”, a mai adăugat politologul.

„Nimeni nu știe câți medici și “nemedici” vor cădea pradă virusului înainte ca guvernarea și opoziția să găsească curajul politic necesar să aranjeze o masă de tratative virtuală pentru a căuta și conveni asupra celor mai bune soluții. Că trebuie dezbătut cumsecade rectificările la buget sau re-negociat acordul de credit cu Rusia – orice subiect poate fi supus unor negocieri decente, dacă nu civilizate. Iar dacă cineva se așteaptă la soluții simple din exterior, atunci ignoră în totalitate valul de egocentrism care subminează solidaritatea occidentală sau cooperarea multilaterală”, mai susține Cenușă.

„Soluțiile durabile încep de acasă și sunt întemeiate pe reducerea ambițiilor politice și concertarea eforturilor – în baza unor linii roșii publice și accentuarea problemelor vitale. Războiul împotriva virusului și războiul politic pot fi compatibile doar dacă din start se admite că viața celor infectați nu este deloc prioritară”, a conchis politologul.

Doina Secrieru

Share