Declarație: Administrația de la Tiraspol își dă seama că pacea este mult mai avantajoasă

Declarație: Administrația de la Tiraspol își dă seama că pacea este mult mai avantajoasă

Istoricul Gheorghe Cojocaru, în cadrul unui interviu acordat pentru Europa Liberă, a vorbit despre relația autorităților de la Chișinău și a celor din Tiraspol, informează Oficial.

„Într-un interviu recent, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, declara, respingând zvonurile despre o posibilă escaladare a situației din partea de răsărit a Republicii Moldova, că „război nu va fi” și că nu conflictul în sine trebuie „dezghețat”, ci „coexistența pașnică” a celor două maluri ale Nistrului. Este, practic, pentru prima dată când liderii din stânga Nistrului, care ne obișnuiseră cu tot felul de avertizări războinice, fac asemenea declarații tranșante”, a declarat acesta.

Prin urmare, el a explicat atitudinea lui Vadim Krasnoselski.

„Înainte de toate, prin conștientizarea faptului că războiul, mai ales având astăzi în fața ochilor exemplul zonelor din estul Ucrainei, unde războiul face mii de victime și provoacă dezastre umanitare, deci, prin conștientizarea faptului că o nouă ciocnire pe malurile Nistrului ar fi o catastrofă. Apoi, administrația de la Tiraspol își dă seama, după cum se vede, că pacea este mult mai avantajoasă și mai profitabilă pentru economia transnistreană, mai ancorată pe piața europeană, decât pe cea din Răsărit. Menținerea și consolidarea acestui vector vital pentru economia zonei este incompatibilă cu declarațiile milităroase. Și, nu în ultimul rând, se ține cont, probabil, și de faptul că autoritățile de la Chișinău promovează o politică a pașilor mici de apropiere între cele două maluri, excluzând orice aluzie la o oarecare confruntare cu arma în mână”, a menționat el.

Mihaela Rotari

Share