Declarația unui expert din Rusia despre Igor Dodon: „Președintele de departe nu este centrul puterii în Republicii Moldova”

Declarația unui expert din Rusia despre Igor Dodon: „Președintele de departe nu este centrul puterii în Republicii Moldova”

Expertul rus docent al Institutului de Economie al Universităţii Lomonosov din Moscova, Andrei Deviatkov, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a comunicat dacă există la Moscova încredere în Președintele Igor Dodon și influența sa, având în vedere limitele împuternicirilor pe care le are, informează Oficial.

„Încredere față de Dodon există, însă problema nu constă doar în limitele împuternicirilor lui, dar în faptul că președintele de departe nu este centrul puterii în Republicii Moldova. El este nevoit să facă diverse compromisuri, mai mult sau mai puțin publice, cu partidul de la guvernare. Un exemplu ar fi adoptarea unui nou cod electoral, care a fost o manifestare a unei alianțe secrete dintre Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Cred că Rusia înțelege perfect că Dodon are limitări nu doar formale, care țin de împuternicirile sale, dar este limitat și de acele coaliții importante din Moldova care au alte nuclee de putere. În acest sens, Dodon este doar unul dintre centrele de putere, care însă nu decide prea multe”, a comunicat el.

Prin urmare, expertul a comunicat despre cum și-ar putea arăta Moscova atitudinea față de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova.

„Cred că deja este greu să te miști pe furiș în această regiune. În principiu, totul e destul de transparent, datorită prezenței multor factori externi în zonă. Dar cred că mecanismele de sancționare deja sunt epuizate demult, să introduci alte limitări ar afecta deja propriile interese ale Rusiei. Ce se mai poate face – să le îngreunezi viața migranților moldoveni în Rusia? În acest mod, Rusia va submina în propria „putere discretă”, așa-numita soft-power. Numărul migranților moldoveni în Rusia și așa se reduce. Să faci această situație și mai complicată ar fi contra-productiv pentru interesele ruse. Același lucru se referă la domeniul comerțului. Desigur, se pot inventa noi restricții, dar asta din nou nu va aduce nimic la modul practic, ci doar va permite guvernării de la Chișinău să spună că există amenințări din partea Rusiei. Moscova nici măcar nu mai este preocupată să dicteze agenda informațională curentă a zilei la Chișinău. Acum în Rusia sunt o serie de alte provocări. În primul rând, problemele legate de reglementarea ucraineană, reglementarea siriană, problemele din Iran și Coreea. În pofida importanței alegerilor din Republica Moldova, acum aceste chestiuni îi fură Rusiei multe puteri, diminuând atenția acordată regiunii. Au fost o serie de complicații cu regiunea transnistreană, care acum practic s-au redus la zero, ceea ce e o știre foarte bună. Așa că pentru Rusia păstrarea status-quo-ului în regiune nu este o problemă prea mare”, a menționat acesta.

sursa foto: europalibera.org

Mihaela Rotari

Share