Vicepreședinte de partid: „Și în 2018, ca și în 1918, Unirea e unica salvare”

Vicepreședinte de partid: „Și în 2018, ca și în 1918, Unirea e unica salvare”

Vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Alexandru Bujorean, în cadrul unei postări pe o rețea de socializare, a comunicat despre atitudinea lui cu privire la unirea Republicii Moldova cu România, dat fiind faptul că în 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, informează Oficial.

„Ești unionist sau nu? Această întrebare au primit-o mulți din noi și de la începutul acestui an am primit-o mai mult ca oricînd. Ar fi păcat ca în 2018, în Anul Centenarului, să nu răspund sincer… Chiar dacă risc să pierd mulți prieteni sau să mă bucur de faptul că îmi fac alții noi. 100 ani în urmă, în luna ianuarie 1918, domnul din poză, Președintele Sfatului Țării din Basarabia, fost student al Universității Imperiale din Petersburg și fost membru al Sovietului Suprem din același oraș, născut și crescut pe pămînturile noastre, dezamăgit de preluarea abuzivă a puterii de către bolșevici, proclamă în numele Sfatului Țării, ruperea Basarabiei de la Rusia sovietică, iar la 27 martie 1918 a proclamat cu majoritate de voturi Unirea cu România”, a precizat el.

inculet

Prin urmare, Bujorean a relatat mesajul lui Ion Inculeț – „referindu-se la soarta Basarabiei și Unirea din 1918”.


„Se numea Ion Inculeț, iar în anul 1940, referindu-se la soarta Basarabiei și Unirea din 1918, el spunea: „Basarabia a fost smulsă din trupul Moldovei prin forță, cu călcarea oricărui drept și a oricărei dreptăți, în anul 1812. Autonomia promisă la anexare, cu păstrarea limbei române în toate dregătoriile, a fost degrabă retrasă. Basarabia fiind încetul cu încetul transformată într-o simplă gubernie rusească. O sută de ani a durat prigonirea de către Rusia țaristă – o sută de ani a durat cu dârzenie rezistența acestui minunat popor moldovean dintre Prut și Nistru pentru conservarea limbei, pentru păstrarea ființei naționale. Niciodată în cursul acestui veac nu s-a stins focul sfânt al conștiinței naționale. Și odată ce împrejurările deveneau favorabile, acest foc se transforma în flacără, care mistuia cât putea mai mult din piedicile ce erau puse la în calea Unirei cu toți românii””, a relatat el.

Totodată, el a vorbit despre atitudinea lui cu privire la unirea RM cu România.

„Ce simt, ce cred, ce valori vitale și naționale am, a spus-o Ion Inculeț, un veac în urmă. E ANUL CENTENARULUI! E ANUL SERBĂRII CELOR 100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE! ȘI ÎN 2018, CA ȘI ÎN 1918, UNIREA E UNICA SALVARE. P.S. Da, sunt unionist!”, a menționat el.

Mihaela Rotari

Share