Andrian Candu dezvăluie când va fi publicat raportul Kroll 2: Până la sfârșitul săptămânii…

Andrian Candu dezvăluie când va fi publicat raportul Kroll 2: Până la sfârșitul săptămânii…

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, a vorbit despre înlocuirea mai multor miniștri din cadrul Guvernului Republicii Moldova, perioada când va fi publicat raportul Kroll 2, precum și despre rechemarea ambasadorului moldovean de la Moscova, relatează Oficial.md.

„Miniștrii și toți cei care au fost delegați astăzi, vor avea mai puțin activitate politică ca atare și misiunea lor este să se dedice exact profesional pe domeniul de care vor fi responsabili. Mai puțină politică, mai mult profesionalism și tehnocrație în ceea ce vor face”, a conchis el.

Andrian Candu a vorbit și despre rezultatul deciziei de remaniere a componenței cabinetului de miniștri, dar și despre faptul că au revenit foștii membri liberal-democrați.

„Să ne aducem aminte că și Alexandru Tănase și alții au plecat la un moment dat din partid, atunci când deja lucrurile nu erau bine în PLDM și lucrurile chiar stăteau la limita scandalurilor politice și a problemelor de integritate și de corupție. Nu e vorba de revenire a unui partid sau a unei echipe, scopul pentru care s-a făcut această remaniere ține anume pentru a arăta că PD nu ține la funcții”, a menționat el.

Prin urmare, Candu a vorbit și despre venirea fostului ministru al Justiției, Vitalie Pîrlog, la șefia Serviciului de Informație și Securitate (SIS).

„Da, există o inițiativă deja subsemnată de 10 deputați din coaliția de guvernare, care au și propus pentru desemnare candidatura domnului Pîrlog, dar mai urmează încă să fie desfășurate toate procedurile”, a precizat el.

Totodată, Andrian Candu a comunicat perioada posibilă a publicării raportului Kroll 2.

„Din câte cunosc, Banca Națională se află în discuții foarte avansate cu Kroll pentru obținerea raportului și publicarea lui. Că e mâine, că e poimâine – efectiv, e vorba de zile. Până la sfârșitul săptămânii sau până la sfârșitul anului, cu siguranță se va realiza acest angajament”, a declarat Candu.

În același timp, el a comunicat despre rechemarea ambasadorului Republicii Moldovei de la Moscova.

„Este regretabilă o astfel de practică, dar este o practică obișnuită, când se ajunge la anumite tensiuni în relație și cooperare cu un stat, Republica Moldova în cazul de față, să își recheme ambasadorul pentru consultări. Consultările vor arăta care sunt acțiunile de mai departe în reșația cu Federația Rusă și în relația ambasadorului nostru la Moscova”, a precizat el.

Totodată, în contextul Centenarului Unirii, Candu a comunicat poziția sa cu privire la reunirea Republicii Moldova cu România.

„Trebuie să pornim mai multe proiecte de reintegrare economică, de transport, pe diferite dimensiuni, în așa fel, încât să ajungem integrați în foarte multe procese și cu siguranță și viața cetățeanului va fi mai bună, securitatea statului asigurată și un alt viitor în general pentru locuitorii ambelor maluri”, a conchis Andrian Candu.

Mihaela Rotari

Share