Activist: Multe vieți puteau fi salvate, dacă autoritățile naționale luau măsuri dinainte

Activist: Multe vieți puteau fi salvate, dacă autoritățile naționale luau măsuri dinainte

Activistul civic, Vitalie Sprînceană, în cadrul unei postări pe o rețea socială, s-a referit la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și la acțiunile politicienilor din țara noastră. 

„Cînd instituie carantina, autoritățile moldovenești zic că au respectat protocoalele OMS. Cînd trimit bugetarii acasă pe o săptămînă – noi am consultat cu OMS… Cînd scot bugetarii înapoi la lucru…- noi am discutat și agreat cu OMS.
Cînd își dau seama că scoaterea bugetarilor a fost o prostie și o anulează…noi am discutat și am convenit cu OMS…
OMS încolo și OMS încoace…OMS cînd e de închis țara, OMS cînd e deschis frizeriile (!), OMS cînd e de lăsat șantierele să funcționeze… Uneori, la briefingurile guvernării vine și reprezentantul OMS…care mai zice despre pandemie… Cred că e nevoie și de o discuție a politicii pandemiei”, spune activistul.

„Că autoritățile moldovenești nu-s la înălțimea situației asta e clar…Și e cam peste tot: politicienii nici nu au priceput ce e cu pandemia, au negat-o și…s-au salvat tot pe ei (cu mici excepții, sper să se facă bine Boris Johnson)… Multe dintre vieți puteau fi salvate dacă autoritățile naționale luau măsuri dinainte (se pregăteau logistic etc)… Că autoritățile moldovenești fac și un joc politic, e iar clar…Chiar dacă stau cîteva zeci de oameni în situație gravă, autoritățile tot zic că ne descurcăm cît se poate de bine. Și mai adaugă: ne-am consultat și am convenit cu OMS…
Și aici e momentul în care ar trebui să ne gîndim la OMS și la rostul ei…”, comunică Sprînceană.

Prin urmare, activistul mai susține: „Slăbiciunile OMS sînt cunoscute: organizația e subfinanțată, e de multe ori la cheremul intereselor imperialiste și corporative, are deficit de încredere…Dar OMS e un model sărac și compromis al unei organizații de avem nevoie pentru a lupta cu pandemiile: una cu mandat global, care sa aibă capacități de cercetare, care să nu se sfiască să critice autoritățile din toate țările și care să aibă o autonomie relativă…Cam ceea ce OMS încă nu este…Dar ar trebui să tindă spre asta…”.

„De aia reprezentanții locali ai OMS ar trebui să fie atenți la momentele în care clovnii moldovenești fac referință la ei pentru a-și justifica improvizațiile de moment ce țin loc de viziune și strategie. Reprezentanții locali ar trebui nu doar să tacă ci și să vorbească. Să nu ezite să îl critice pe Dodon, Chicu, Candu, Filip, Iohanis, Borisov, Orban și ceilalți cînd aceștia o fac pe epidemiologii sau suspendă interesele de sănătate publică în numele unor profituri de partid… Pentru acești ”politicieni” fac campanii electorale locale și urmăresc sondajele pentru a vedea cum au fost văzuți cînd pozau ca generali care luptă cu virusul. OMS ar trebui să transpună în viață idealuri, să salveze vieți și să bună bazele unei solidarități globale”, a conchis activistul.

Doina Secrieru

sursa foto: Centrul de Politici și Reforme

Share