Deputat: Pentru a primi prima tranșă de 30 mln. euro de la UE, trebuie să îndeplinim primii 10 pași concreți

Deputat: Pentru a primi prima tranșă de 30 mln. euro de la UE, trebuie să îndeplinim primii 10 pași concreți

„Pe măsura debursării celor 100 mln. de euro oferite de Uniunea Europeană, trebuie îndeplinite cele 28 condiționalități, care sunt angajamentele Guvernării, majorității parlamentare, structuri care își doresc ca procesul de integrare europeană să fie unul ireversibil”. Declarația a fost făcută de către deputata democrată Valentina Buliga, în cadrul dezbaterilor publice organizate de către agenția de presă IPN, transmite Oficial.

Valentina Buliga a spus că, prin participarea oficialilor moldoveni la diferite evenimente, summit-uri, adunări ale structurilor UE, se fac evaluările planului național de respectare a angajamentelor.

„Precondiția acestui Memorandum și acțiunile prevăzute, unele din ele sunt în proces de aprobare, adoptare, unele reforme sunt continuate. Pentru a primi prima tranșă de 30 mln. euro, trebuie să îndeplinim primii 10 pași concreți. Aceștia sunt monitorizați de către structurile UE. Avem reforma Guvernului deja implementată, proiectul privind combaterea spălării de bani, este în proces alegerea conducerii ANI. Toate procedurile vor fi monitorizate de experți care vor vizita R. Moldova și după raportare Moldova va beneficia de prima tranșă a acestui Memorandum”, a spus Valentina Buliga.

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Viorel Cibotaru, a spus că actuala guvernare, din perspectiva UE, este problematică.

„Atunci când se spune că UE sprijină sau nu Moldova facem o greșeală. Toate familiile politice susțin parcursul european al R. Moldova, dar au atitudine critică față de acțiunile guvernării. Problemele noastre ca derapajele democratice, corupția politică, incapacitatea de a implementa reforme, incoerența instituțională, căderea ratingurilor în toate agențiile demonstrează că UE are o viziune clară asupra diferitor lucruri. Euforia guvernării este doar la nivel național. Condiționalitățile sunt clare și sper că actuala guvernare să le îndeplinească pentru cetățeni”, a spus Viorel Cibotaru.

Membrul Biroului permanent al Partidului Popular European din Moldova, Ion Ranga, a menționat că condiționalitățile impuse de UE nu sunt un lucru rău.

„Avem un sistem birocratic tipic țărilor CSI și reformele sunt greu de implementat și de multe ori întâmpină rezistență. Am făcut multe progrese, inclusiv prin semnarea Acordului de Asociere și DCFTA. Georgia și Ucraina a întârziat cu 2-3 ani în acest sens. Noi avem nevoie de ajutorul UE și avem un mare suport din partea țărilor membre. Moldova trebuie să aibă parte de acești bani și condiționalitățile nu trebuie să fie un factor negativ, dar pozitiv”, a spus Ion Ranga.

În context, expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, a menționat că anume aceste condiționalități sunt un fel de cadouri oferite cetățenilor R. Moldova din partea UE. „Noi astfel putem demonstra că putem deveni mai prosperi. În R. Moldova există o inerție a sistemului și noi nu putem trăi fără acești bani. Noi depindem de miliarde de lei drept finanțare externă. În anii 2015-2016 am pierdut doar din granturi 4,5 mlrd. de lei. Când nu ai bani tăi din investiții capitale, dar nu poți să ții țara în asediu astfel. Avem o supra-executare a bugetului de 3 mlrd. de lei. Părții europene îi va fi mai greu. Ei nu vor veni aici să vadă dacă s-a făcut o oarecare reformă, ei vor veni să vadă dacă au apărut rezulte în urma implementării unei reforme sau alta. Vor merge mai întâi pe calitate și aici va depinde cum îndeplinim noi condiționalitățile”, a spus expertul.

Doina Secrieru

Share