(FOTO) Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare a desfășurat Adunarea Generală
Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare (APIP) a desfășurat Adunarea Generală, în cadrul căreia a fost prezentat raportul de activitate a Asociației, precum și propuse noi proiecte, transmite OFICIAL.
În debutul ședinței, Președintele APIP, Marin Ciobanu, s-a referit la trei subiecte:
„În primul rând Colegiul de Inginerie, al doilea – Programul de interconexiune între corporațiile mari și IMM-urile din Republica Moldova și Strategia de Dezvoltare Industrială 2019 – 2030. Ne bucurăm foarte mult că am reușit să restartăm Colegiul de Inginerie. Este o realizare mare, care direct implementează sistemul dual de învățământ și noi practic am reușit să lansăm acest Colegiu în acest an de studiu. Am vrut să facem ceva care să fie ulterior implementat la nivel de țară. Eu zic că ne-a reușit, avem primele două grupe, mergem pe două specialități: megatronică și utilaj industrial. A fost cel mai greu nu de găsit bani pentru echipamente, cât să găsim cadre didactice, care au experiență mare în domeniu. Nouă acest lucru ne-a reușit.
Ceea ce ține de interconectarea la IMM-uri a întreprinderilor mari, demult lucrăm la acest subiect. Din circa 35 mii de companii am selectat 300 care ar avea capacitatea industrială pentru a fi conectate la corporațiile mari. Avem o bază de date cu companiile car ar putea să se conecteze, am luat la corporațiile mari companiile care exportă peste hotare. Avem și baza de date a produselor care se importă de peste hotare. Avem bugetați în acest proiect câte 500 mii euro pentru 3 ani. Din partea donatorilor, Guvernul R. Moldova încă 1,8 mln. euro, iar conform documentului în întregime avem câte 30-36 mln. euro pentru întreg programul.
Strategia de Dezvoltare Industrială vine cu un plan mare de acțiuni pentru dezvoltarea celor 4 indicatori. Ca scop de bază are creșterea competitivității, productivității, crearea locurilor de muncă, calificarea forței de muncă și accent pe partea de inovații”, a spus Marin Ciobanu.
Potrivit cenzorului APIP, din 2014 până în 2018, numărul membrilor Asociației a crescut de la 14 membri la 28.
Pe parcursul anului s-au atestat imobilizări incorporale – 4 770 mii lei, mijloace fixe și obiecte de mică valoare 10 700 lei, suma creanțelor pe termen scurt 12 mii lei, capital propriu înregistrat – 10 374 lei, suma totală a datoriilor pe termen scurt – 5 600 lei. Rezultatul financiar: surse de venit – încasări din granturi, cotizațiile de membru al Asociației, cheltuieli – cheltuieli salariale, impozite aferente și alte servicii. Suma totală a veniturilor – 1 mln. 263 mii lei și cheltuieli – 993 mii lei. Rezultatul financiar – 262 lei.
Totodată, în cadrul ședinței a fost prezentată Strategia de dezvoltare a industriei pentru 2019-2030.
Potrivit autorilor, pentru implementarea acestei Strategii, este nevoie de suma de 857 mln. lei. Banii sunt planificați de a fi utilizați din bugetul de stat, precum și din donații și investiții. Documentul conține nu doar un studiu detaliat al direcțiilor prioritare spre industrializarea țării, dar și un Plan de acțiuni concret pentru realizarea Strategiei.
Doina Secrieru