Primul raport privind „cât de incluzive sunt alegerile parlamentare” – prezentat
Fundația Est – Europeană, în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Consiliul Național al Tineretului din Moldova au lansat, astăzi, primul raport de monitorizare a alegerilor din punct de vedere al incluziunii, transmite OFICIAL.
În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții celor patru ONG-uri au vorbit despre participarea tinerilor, femeilor, persoanelor de origine romă și persoanele cu dizabilități la alegerile parlamentare.
Alina Andronache, președinta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a vorbit despre incluziunea femeilor în alegerile parlamentare. „Constatăm că, toate partidele au respectat cota de 40% prezența femeilor pe lista națională. 18% dintre femei se află în primele 10 pe listă. Ponderea femeilor în circumscripțiile uninominale este de 2 ori mai mică – 20,1%. Cota față de alegerile trecute a crescut, însă sistemul mixt scade din șansele femeilor de a accede, cu siguranță, în viitorul Parlament”, a spus Alina Andronache.
Ana Îndoitu, președinta Consiliului Național al Tineretului din Moldova, a vorbit despre incluziunea tinerilor în alegerile parlamentare. „Constatăm o proporție mai mică de 30%. Pe circumscripția națională cota constituie 20%. Din 294 candidați înregistrați, doar 59 sunt tineri. Cei mai mulți tineri, relativ, se regăsesc la Mișcarea Populară Antimafie și Partidul Politic „Șor”. Cei mai puțini – la Partidul Democrat și Partidul Comuniștilor. Din numărul total de 59 tineri înscriși, 31 sunt fete și 28 băieți. Din mediul rural se regăsesc 17 tineri și urban 47. Constatăm că, și în cazul tinerilor plasarea acestora pe liste sunt printre ultimele poziții. În pozițiile top 15 pe listele partidelor politice doar 3 formațiuni au 0 sau 1 candidat tânăr: Mișcarea Populară Antimafie, PSRM și PDM. Cei mai mulți tineri în top 15 pe liste au Blocul ACUM – 4 tineri și Partidul „Șor” – 4 tineri. Există o dublare de nume, doar 7 tineri noi sunt promovați”, a spus Ana Îndoitu.
Ion Duminică, liderul Mișcării Social-Politice a Romilor, a vorbit despre incluziunea persoanelor de origine romă în alegerile parlamentare. „Din 26 decembrie până la 15 ianuarie, am constatat 3 momente de implicare a persoanelor de etnie romă în procesul electoral. Au fost analizate listele primilor 4 candidați înregistrați. Sunt incluse 3 persoane de origine romă, dintre care doar 1 se autoidentifică fiind de origine romă. Două persoane au fost incluse în comisiile de circumscripție electorală. Analizând informația privind primele 12 circumscripții uninominale, au fost atestate 7 persoane de origine romă delegați ca membri ai grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor, dintre care 2 se autoidentifică ca fiind romi”, a spus Ion Duminică.
La rândul său, Andrei Brighidin, președintele Fundației Est-Europene din R. Moldova, a vorbit despre accesibilitatea persoanelor cu dizabilități la alegerile parlamentare. „Avem în țară 200 mii de persoane cu dizabilități și ele ar trebuie să fie vizibile în viață, chiar și în politică. Misiunea de observare a cerut concurenților electorali informațiile privind numărul persoanelor cu dizabilități. Deocamdată nu avem răspunsuri de la toți concurenții. De asemenea, știm de la misiunea de observare a alegerilor anterioare că sub 50% din numărul secțiilor de votare au avut probleme cu accesibilitatea persoanelor cu dizabilități. Astfel, solicităm ca în cadrul secțiilor să fie plasate echipamentele speciale pentru fiecare categorie în parte”, a spus Andrei Brighidin.
Doina Secrieru