Realizările Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în 2018

Realizările Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în 2018

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a prezentat raportul de activitate a instituției pentru anul 2018 și a stabilit prioritățile pentru 2019, transmite Oficial.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, a făcut o prezentare, la general, a rezultatelor obținute.

„Pe parcursul anului 2018 s-a lucrat mult la cadrul legal. Au fost aprobate 28 de Legi, 98 de acte normative, Hotărâri de Guvern, s-a lucrat strâns în cadrul comisiilor mixte cu UE pentru a adapta cadrul legal la prevederile Acordului de Asociere. Au fost semnate 8 tratate internaționale multilaterale cu partenerii de dezvoltare. Relațiile în cadrul celui de-al III program UE în sănătate au fost intensificate. Ministerul a devenit membru al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pe o perioadă de 3 ani. A fost creată Agenția pentru Sănătate Publică. Agenția este în proces de consolidare. A fost definită reforma Centrului Național de Urgență prespitalicească, ce fi implementată în 2019.

Parcul de ambulanțe a fost dotat cu autospeciale noi. Altele 170 trebuie să ajungă în martie anul viitor. Vom continua și în anul ce vine renovarea subdiviziunilor medicale de urgență. În acest an au fost renovate 35. A fost lansat programul „Un doctor pentru tine” în cadrul căruia au fost consultați peste 30 mii cetățeni. A fost lansată și a II-a etapă a proiectului, când 4 mașini de screening mamar au pornit în țară pentru a acorda asistență femeilor de peste 40 ani. A fost aprobată reforma asistenței medicinii primare. Din 1315 practici pe raioane, au fost prezentate 870 dosare și eliberate 870 licențe pentru titlul de medic titular, iar 32 de medici deja au dosar pentru obținerea liberei practici, 70 și-au exprimat dorința de a continua. Din 283 de practici libere, avem doar 91 neocupate, celelalte fiind acoperite.

A fost majorat volumul alocațiilor financiare pentru medicamentele compensate, în sumă de 505 mln. lei. Au fost revizuite listele de așteptare pentru endioprotezare și cataractă. Ne propunem să realizăm 3 mii de intervenții la genunchi și șold în acest an.

S-a mărit numărul de cazuri programate pentru servicii de reproducere umană, adică fertilizarea in vitro, de la 30 la 60.

S-a majorat salariul pentru rezidenți, au fost majorate salariile angajaților instituțiilor medicale, a fost anulată obligativitatea poliței de asigurare pe suport de hârtie. Au fost alocați 20 mln. lei pentru renovarea echipamentelor medicale.

Pentru vârstnici a fost lansat programul de granturi mici pentru o îmbătrânire activă. Au fost efectuate ultimele etape de valorizare a pensiilor, în medie cu 300 de lei. A fost aprobată cu 10% majorarea pensiilor stabilite la 1 ianuarie. De majorare au beneficiat 460 mii de pensionari.

A fost dezvoltat serviciul de intervenție timpurie, prin 2 proiecte. A fost lansată campania „O nouă viață”. Îndemnizația unică la naștere a fost majorată cu 345 de lei. Au fost deschise 61 de centre prietenoase tinerilor.

Pentru susținerea persoanelor cu dizabilități au fost efectuate un șir de acțiuni: majorate alocațiile sociale cu 20, 10 și 5%, dezinstituționalizate au fost 16 persoane cu dizabilități mintale și 4 servicii de îngrijire alternativă dezvoltate.

Pentru susținerea familiilor social-vulnerabile a fost aprobată acordarea suportului monetar în sumă de 6 mii lei. A fost promovată strategia de prevenire și combatere a violenței față de femei și familie. A fost acordată asistență pentru 78 de victime ale traficului de ființe umane, iar 42 persoane au fost repatriate.

A fost lansată Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și runde de negocieri pentru semnarea Acordurilor cu Israel, Belarus, Italia”, a spus Silvia Radu.

De asemenea, ministra a precizat care vor fi prioritățile Ministerului în următorul an. „Ne propunem modernizarea asistenței medicale, prin finalizarea reformelor Centrului de asistență medicală prespitalicească, reforma asistenței medicale primare, digitalizarea sistemului medical, vom elabora conceptul de reformă a serviciilor medicale spitalicești, vom lucra la cadrul normativ, vom lucra la Legea malpraxisului pentru a asigura protecția pacienților și angajaților, vom continua un șir de măsuri în domeniul muncii prin majorarea de la 5 645 la 6 303 lei îndemnizația unică la naștere, vom stabili îndemnizații pentru copii născuți gemeni sau mai mulți la o naștere până la 3 ani, vom continua negocierile cu încheierea acordurilor pentru protecția drepturilor cetățenilor din afara țării”, a punctat Silvia Radu.

Doina Secrieru

Share