Directorul CNA: În 2018 volumul de lucru, revenit angajaților pe domeniul prevenirii corupției, a sporit

Directorul CNA: În 2018 volumul de lucru, revenit angajaților pe domeniul prevenirii corupției, a sporit

În contextul Zilei Anticorupție, directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, a prezentat bilanțul activității instituției pentru anul 2018, transmite Oficial.

În cadrul unei conferințe de presă, Bogdan Zumbreanu a făcut o retrospectivă a realizărilor făcute pe parcursul anilor în domeniul combaterii și prevenirii corupției, activității Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), dar și rezultatele activității Centrului în cifre.

Astfel, la capitolul combaterii corupției, Bogdan Zumbreanu a vorbit despre activitatea CNA în zonele unde este cel mai afectat cetățeanul de acest fenomen. „Am intrat în domeniul cu impact social. Una dintre primele realizări a fost operațiunea de combatere și realizare a schemei înrădăcinată în Primăria mun. Chișinău, cu construcțiile ilegale. Au fost reținute mai multe persoane și s-a demonstrat vinovăția lor.

Un alt domeniu unde am intervenit a fost sistemul de eliberare a permiselor de conducere. Operațiunea s-a soldat cu reținerea unor persoane din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP). În cadrul investigației s-a depistat că 600 permise conducere au fost, pur și simplu, cumpărate.

Un alt domeniu, cel al sănătății. Readuc aminte despre cazurile care au bulversat societatea. Prima operațiune pe segmentul medical a fost reținerea a mai multor farmaciști care în comun cu medicii de familie prescriau medicamente pacienților de care aceștia nu aveau nevoie. Au fost operațiuni în cazurile unde pacienții sunt tratați diferiți. Au fost ridicate sume impunătoare de bani.

Corupția în sistemul de învățământ. Nu ne-am propus să pătăm imaginea instituțiilor, dar am vrut să transmitem un mesaj către acestea. Am documentat și acțiunile ilicite în cadrul unor instituții de excelență.

Nu am lăsat fără atenție și faptele de corupție mari, ce nu țin nemijlocit de competența CNA, însă, fiind organ abilitat, avem obligația să documentăm. Mă refer la ultimul caz în care s-a reușit documentarea acțiunilor ilegale a unor magistrați”, a prezentat Bogdan Zumbreanu.

Totodată, au fost prezentate și date ce țin de prevenirea corupției. „Volumul de lucru revenit angajaților CNA pe domeniul prevenirii corupției a sporit. În acest an au fost supuse expertizei 1 234 acte normative. Numărul actelor normative comparativ cu anul trecut a crescut cu 33%, deși numărul angajaților a scăzut. Pe parcursul a 11 luni au fost înregistrate peste 500 mii materiale comparativ cu 36 mii anul trecut. La linia anticorupție au parvenit 2 741 apeluri. Peste o mie de dosare penale au avut procurorii anticorupție în gestiune. 569 au fost soluționate, din acestea 276 au fost deferite justiției”, a mai spus Bogdan Zumbreanu.

Totodată, directorul CNA a menționat că la ARBI au parvenit 115 delegații de la Procuraturi, cu referire la 473 de subiecți. 65 din 115 au fost executate și 1 348 bunuri materiale sechestrate în sumă de 170 mln. lei.

Pentru anul 2019, Bogdan Zumbreanu a precizat că CNA își va fixa prioritățile pe combaterea corupției organelor de control.

„Se va face analiza situației la capitolul actele de corupție în cadrul organelor de control și pe componenta de combatere și prevenire. Să ajutăm conducătorii acestor instituții să facă cadrul normativ intern să-l modifice, să lucreze la el și să-și curețe rândurile, astfel ca cetățeanul să fie sigură că dacă vine un organ de control să nu se extorcheze bani”, a mai spus Bogdan Zumbreanu.

În cadrul Zilei Anticorupție va fi organizată și „Ziua Ușilor Deschise” la CNA.

Doina Secrieru

Share