Expert: Guvernarea în RM a încercat de fiecare dată să folosească resursele administrative pentru a obține voturi

Expert: Guvernarea în RM a încercat de fiecare dată să folosească resursele administrative pentru a obține voturi

„Miza alegerilor libere și corecte. Cine le asigură și cine le respectă?” – aceasta a fost tema dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN cu participarea analiștilor politici Corneliu Ciurea și Veaceslav Berbeca, doctorul în drept Serghei Mișin și directorul de programe Promo – LEX, Pavel Postica, informează Oficial.

„Noi toți trebuie să contribuim la desfășurarea unor alegeri libere și corecte, mai exact alegătorii, cei care participă la proces. Dacă privim lucrurile mai îngust, rolul principal îi aparține Parlamentului. Menționăm că, alegerile se vor face în baza unui nou sistem electoral, pus la zid de mulți actori din sistem, dar este o Lege și ne obligă să-l respectăm. Cetățenii sunt principalii actori care vor beneficia în urma acestui sistem. Al doilea actor, care trebuie să pună în aplicare acel cadru legal este CEC. Al treilea actor sunt concurenții partidelor politice, care s-au lansat deja în lupta electorală. Nu în ultimul rând, mass-media, un actor important, care trebuie să contribuie la desfășurarea alegerilor libere și corecte. Noi trebuie să avem un arbitru în numele instanțelor de judecată. Vreau să cred că aceea ce s-a întâmplat în urma alegerilor locale să nu se mai întâmple”, a spus Pavel Postica.

„Îngrijorările au apărut după alegerile locale din iunie 2018, dar acestea au existat și mai înainte. Ele sunt legate nu atât de invalidarea alegerilor din Chișinău, dar de schimbarea sistemului electoral. Această nefericită invalidare a fost un exces, care a îngrijorat UE, opoziția, și a alimentat îngrijorările cu posibilele alegeri parlamentare incorecte. Recunoaștem că decizia dată a fost în urma unor încălcări în cazul candidaților și aș putea considera pedeapsa disproporționată, dar insist pe aspectele politice. Sunt 3 elemente cardinale care ar putea aduce un rezultat nefericit al alegerilor din 2019: încălcarea Codului electoral, nemulțumirea față de rezultatele alegerilor și față de guvernare și opoziție, intransigența și antagonismul radical al actorilor politici”, a spus Corneliu Ciurea.

„Cel mai bine se va putea explica situația mizei alegerilor după petrecerea acestora. Când vorbim de îngrijorări, vorbim de comportamentul guvernării în raport cu opoziția. Ne referim la felul cum ar putea fi folosite resursele administrative. Guvernarea în RM a încercat de fiecare dată să folosească resursele administrative pentru a obține voturi. Nu este exclus acest fapt, mai ales că din buget avem numeroase proiecte care au fost date în semn de susținere primăriilor”, a spus Veaceslav Berbeca.

„Când vorbim de riscuri trebuie să vedem și cealaltă parte. În ultimul timp observăm că nu se respectă legislația. Validarea mandatelor se face de Curtea Constituțională. Azi constatăm că, CC a emis decizii mai mult politice. Ce s-a întâmplat cu alegerile locale a jucat un mare rol, dar acest lucru nu a fost doar în Chișinău. Atestăm aceeași situație și la Vulcănești. Pe circumscripții se pot face diferite lucruri. Există pericolul falsificării, nevalidării acestora. Înțelegem că majoritatea parlamentară nu va da puterea nimănui”, a spus Serghei Mișin.

Cristina Parfeni

Share