Cele mai bune practici de formare profesională în domeniul finanțelor publice – preluate din 9 țări europene
Responsabilii pentru formarea profesională în domeniul finanțelor publice din cadrul Ministerului Finanțelor și al Instituției publice „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” (CTIF) vor beneficia de o rețea de comunicare cu omologii săi din 9 țări europene în materie de formare profesională.
Rețeaua a fost constituită la Conferința internațională privind dezvoltarea capacităților de formare în domeniul finanțelor publice, desfășurată la 6 și 7 noiembrie la Haga, Olanda, la care au participat reprezentanți ai entităților de profil din 10 țări, inclusiv din R. Moldova.
Conferința a fost organizată de Academia Națională de Finanțe și Economie (NAFE) a Ministerului de Finanțe al Olandei. În prima zi, în cadrul conferinței au fost prezentate și discutate practicile de formare profesională în domeniul finanțelor publice din 6 țări, inclusiv din R. Moldova, iar în a doua zi – un studiu realizat de NAFE și experiența olandeză în acest domeniu, precum și propunerile privind modul de preluare a bunelor practici în materie de instruire a specialiștilor în finanțe publice.
Diana Grosu – Axenti, sef de direcție generală din cadrul CTIF, care a prezentat la conferință practicile de instruire pentru managementul finanțelor publice aplicate de Centrul de instruire al CTIF, a relatat că schimbul de experiență cu colegii din cele 9 țări, bunele practici din țările respective vor servi drept catalizator în procesul de fortificare a capacităților de formare profesională a specialiștilor în finanțe publice din R. Moldova.
Conform statutului CTIF, una din funcțiile de bază ale instituției vizează acordarea suportului instituțional în procesul de dezvoltare a capacităților profesionale ale specialiștilor ce activează în domeniile: finanțe publice, achiziții publice, fiscal și vamal.
Mihaela Rotari