Unioniștii: Noi nu mai putem tolera și accepta această nedreptate
Unioniștii din Republica Moldova, în cadrul unei conferințe de presă, au anunțat despre următorul proiect din agendă, informează Oficial.
În acest fel, liderul asociației, Vlad Bilețchi, a comunicat mai multe detalii cu privire la importanța de a repara Cimitirul Eroilor din Chișinău.
„Dorim să explicăm situația Cimitirului Eroilor Români, care, de ani buni, se află în paragină. Pe parcursul ultimilor ani s-au făcut mai multe demersuri către autoritățile Republicii Moldova în legătură cu faptul ca să fie studiat amănunțit cum a ajuns Cimitirul Eroilor din Chișinău să fie în acest hal. Problema cea mai gravă sunt mormintele eroilor, care nu sunt doar români, ci – mai multe naționalități. Astfel, ei nu-și mai găsesc somnul de veci, așa cum ar trebui să fie, ci – dimpotrivă, în paragină, dar și într-un teren vândut într-un mod arbitrar și abuziv. În mod normal, acest teren nu trebuie vândut, dar noi am văzut acest contract, a fost doar un singur doritor să ia acest pământ. S-a trecut peste acest cimitir, crucile au fost distruse”, a precizat Bilețchi.
Prin urmare, el a vorbit despre importanța unui act din partea autorităților ce ar permite începerea lucrărilor de reparație. „Pornind de la această problemă, noi nu mai putem tolera și accepta această nedreptate. Statul Republica Moldova are mai multe posibilități de recuperare a acestui teren, dar astea sunt treburile statului. Noi suntem pregătiți și avem dorință ca să rezolvăm această problemă. Avem toate resursele necesare ca să reparăm acest cimitir, unicul lucru ce ne lipsește este dorința de conlucrare a autorităților cu noi. Statul nu trebuia să vândă acest cimitir, statul este cel care avea obligația să nu admită vânzarea acestui cimitir și tot statului îi revine problema de a derula înapoi toate aceste acțiuni ilegale care s-au întreprins. Ne vom pomeni în câțiva ani că nu vom mai avea ce restabili, probabil acesta și este planul unora. Nu ne mai spuneți să așteptăm, nu mai merg astfel de răspunsuri. Dacă nu vreți să rezolvați voi, atunci nu ne puneți nouă impedimente. Noi avem nevoie de doar un act permisiv pentru a începe această reparație”, a conchis Bilețchi.
Totodată, potrivit lui, sâmbătă, 20 octombrie, la 10:30 sunt invitați toți doritorii pentru a efectua lucrări de curățenie la cimitir, iar pe 25 octombrie – pentru a sărbători Ziua Armatei Române.
Complexul memorial Cimitirul Eroilor, cunoscut în diferite epoci drept Cimitirul Eroilor Români, Cimitirul de Onoare sau Cimitirul Militar Românesc, este un monument istoric din Chișinău. Cimitirul a apărut în 1918, la sfârșitul primului Război Mondial. Aici au fost înmormântați soldații căzuți pe câmpul de luptă, dar și veteranii războiului. Soldații înmormântați erau de diferite naționalități; printre care 431 români (66 în morminte, 365 la criptă), 234 ruși (27 în morminte, 207 la criptă), 29 austrieci, 39 cehi, 35 francezi și 6 polonezi căzuți în Primul Război Mondial, cât și 96 militari români căzuți în al doilea război mondial.
Mihaela Conovali