A fost inaugurat un Monument al Donatorilor (FOTO)
În perioada 2013-2017, 66 de vieți au fost salvate datorită donării de rinichi și 37 datorită donării de ficat. Aceste persoane au primit o nouă șansă la viață, datorită donatorilor. Însă, la moment, alte 38 de persoane stau în lista de așteptare pentru de transplant renal și peste 60 de persoane pentru transplant de ficat.
Doar în anul 2017, au fost realizate 31 de transplanturi de organe, rezultatele Republica Moldova, fiind mai mari decât România, Rusia, Grecia, etc. Însă studiile realizate recent arată că 88 % din populație ar dona organe, dacă ar fi mai bine informați.
La 13 octombrie a fost desfășurată cea de-a 19-a ediție a Zilei Europene a Donării şi Transplantului, cu genericul „Speranţă pentru Viaţă”, cu scopul de a promovara subiectul donării și transplantului de organe și țesuturi și pentru a mulțumi celor, care au daruit o nouă șansă la viață. Eveniment susținut de Consiliul Europei.
Programul a demarat cu o conferință, în cadrul căreia, specialiști şi profesioniştii din domeniul transplantului din întreaga Europă au discutat despre programele de schimb de organe, stadiul actual în donarea și transplantul de organe la nivel mondial, dezvoltarea unui program național de succes de donare și transplant, etc.
După conferință, toți participanții la eveniment s-au aliniat într-un Marș pentru Viață, de la Spitalul Clinic Republican până în scuarul din str. Academiei nr. 6-8, unde a fost inaugurat Monumentul Donatorilor.
Pe parcursul anilor 2011-2017 în Republica Moldova, în total au fost efectuate 1377 de operații de transplant de țesuturi, inclusiv: 880 de operații de transplant de os, 40 de operații de transplant de tendon/ligamente, 14 de operații de transplant de nervi, 166 de operații de transplant de cornee, 84 de operații de transplant de piele și 193 de operații de transplant de membrană amniotică.
Mihaela Rotari