Studiu: Dacă înainte actorii politici se foloseau mai puțin de rețelele de socializare, astăzi fiecare este activ pe Facebook
Cu câțiva ani în urmă concurenții electorali desfășurau campaniile electorale în teritoriu și la TV, astăzi, însă, sursa principală de promovare este internetul. Concluzia a fost făcută în cadrul mesei rotunde organizată de filiala din Chișinău a Institutului Internaţional de Monitorizare a Dezvoltării Democraţiei, Parlamentarismului şi Respectării Drepturilor Cetăţenilor Statelor Membre ale AIP CSI (IIMDD AIP CSI), în cadrul căreia s-a discutat despre beneficiile și consecințele internetului în cadrul campaniei electorale, transmite Oficial.
Serghei Karavaev, vice-director al IIMDD AIP CSI, a menționat că, pentru tineret, prima sursă de informare este internetul.
„Astăzi el permite să obținem diverse informații din surse diferite de pe întreg globul pământesc. Internetul ar fi fost comod în procesul votării și tineretul s-ar implica mai activ. Totuși, la acest capitol sunt necesare modificări esențiale. Pe internet nu putem vorbi despre secretul votului, libera alegere etc. Acest subiect este necesar de a fi abordat din punct de vedere științific”, a spus Serghei Karavaev.
De asemenea, politologul Victor Juc, vice-director al Institutului de Cercetări Juridice și Politice, a menționat că spațiul online este important în cadrul procesului electoral, prin posibilitățile pe care le oferă oponenților. „Spațiul online oferă posibilitatea de a plasa diverse tipuri de publicitate, texte cu conținut diferit, crearea site-urilor și paginilor oficiale. Unii lideri vin cu mesaje mai tranșante, alții mai puțin. Anume acesta a fost motivul invalidării alegerilor locale parțiale din luna mai și, respectiv, iunie. Această posibilitate permite de a identifica publicul țintă, de a atrage unele segmente demografice și permite de a canaliza cheltuielile financiare”, a spus Victor Juc.
Potrivit unei cercetări sociologice efectuată de Asociația Sociologilor și Demografilor, cea mai importantă sursă de informare este TV – 73%, internet – 68%, familie – 37%, radio – 32%, prieteni/vecini – 20%, presa scrisă – 19%, colegii de serviciu – 17%.
Potrivit studiului, dacă înainte actorii politici se foloseau mai puțin de rețelele de socializare, astăzi fiecare este activ pe Facebook, mai puțin pe Twitter și Vkontakte.
În concluzie, se atestă o creștere semnificativă a utilizării internetului, mai ales în contextul trecerii de la sistemul electoral proporțional la sistemul mixt, astfel că unele surse media nu vor promova unii candidați sau alții, iar prin intermediul rețelelor de socializare acest lucru va fi mai facil.
Doina Secrieru