Permise de conducere cu semne vizibile de falsificare, reținute la frontieră

Permise de conducere cu semne vizibile de falsificare, reținute la frontieră

Polițiștii de frontieră au identificat în fluxul de călători patru șoferi care conduceau mijloacele de transport în baza permisului de conducere falsificat.

Cazurile au fost consemnate în ultimele 72 de ore, în punctele de trecere Costești, Criva și Giurgiulești-Galați.

Un cetățean al Turciei a fost nevoit să intre în Republica Moldova ca simplu călător, după ce s-a depistat că permisul de conducere este contrafăcut. Bărbatul de 46 de ani s-a prezentat în PTF Giurgiulești-Galați, la volanul unui Mercedes, înmatriculat în Bulgaria. În cadrul controlului de rigoare, polițistul de frontieră a observat mai multe elemente suspecte în permisul de conducere care denota falsul actului. Cetățeanul turc a declarat că primise documentul prin poștă, după ce a solicitat autorităților turcești schimbarea permisul de conducere vechi pe unul nou, de tip internațional.

Același tertip, contrafacerea permisului de conducere, a fost confirmat și de un tânăr cu dublă cetățenie, a Republicii Moldova și a României. La ieșirea din țară, bărbatul de 28 de ani a fost oprit de polițiștii de frontieră din PTF Giurgiulești-Galați și i-a fost solicitat de a prezenta pe lângă documentele de călătorie și cele pentru mașina condusă – un Volkstwagen Golf, cu numere de înmatriculare bulgărești. În aceste condiții s-a descoperit că permisul de conducere românesc nu corespunde unui act original. Conducătorul auto a menționat că își perfectase documentul prin intermediul persoanelor străine, fapt ce îi justifică necunoașterea despre falsul depistat.

Pasibil de cercetare penală este un cetățean al Republicii Moldova care a prezentat la controlul frontierei permisul de conducere ucrainesc, cu semne vădite de falsificare. În PTF Costești s-a apropiat pe direcția ieșire din țară un BMW, înmatriculat în România. Conducătorul auto de 26 ani a înmânat spre verificare toate documentele necesare care ar autoriza trecerea frontierei de stat. Printre acte s-a depistat permisul de conducere, eliberat în anul 2015 de către autoritățile ucrainești, cu semne vizibile de falsificare: caracterul textului diferă de original, blancheta nu este securizată, etc. În cadrul audierii, tânărul a susținut că obținuse legal permisul de conducere.

Al treilea conațional, care deținea permisul de conducere contrafăcut, a fost depistat în PTF comun Criva. Bărbatul de 33 de ani conducea un Peugeot Partner, cu numere de înmatriculare moldovenești. La linia de control al trecrii frontierei, efectuat pe sensul de ieșire din țară, angajatului Poliției de Frontieră i-a dat de bănuit permisul de conducere, eliberat de autoritățile române pentru categoriile A, B, C. În acest sens, documentul a fost supus examinării cu tehnica specială, unde și s-a constatat că este falsificat. Despre cele depistate, șoferul nu a putut explica, deoarece este în posesia documentului încă din anul 2006 și nu a avut careva dificultăți.

În toate cazurile, documentele au fost ridicate și transmise spre expertiză, iar persoanele riscă, conform art. 361 al. (1) CP al RM, amendă în mărime de până la 650 unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.

Mihaela Rotari 

Share