Vicepremier: Actualmente depunem eforturi considerabile pentru a ralia legislația națională la Acquis-ul comunitar

Vicepremier: Actualmente depunem eforturi considerabile pentru a ralia legislația națională la Acquis-ul comunitar

Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă a efectuat o vizită de lucru în Regatul Danemarcei, în cadrul căreia a avut întrevederi cu ministrul danez al afacerilor externe, Anders Samuelsen, președintele Comisiei Afaceri Europene din Parlamentul danez, Erik Kristensen și cu consilierul principal pentru afaceri europene al Primului-Ministru al Danemarcei, Vilbeke Pasternak-Jorgensen, informează Oficial.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul discuțiilor avute la Copenhaga, vicepremierul moldovean a reiterat determinarea țării noastre de a menține cursul de integrare europeană, de a continua și aprofunda reformele în domeniul economic, social și în cel al justiției.

De asemenea, a fost reconfirmat demersul Republicii Moldova pentru a obține o perspectivă europeană clară, solicitându-se sprijinul danez în vederea atingerii acestui deziderat.

„Integrarea europeană este obiectivul principal al Republicii Moldova. Actualmente depunem eforturi considerabile pentru a ralia legislația națională la Acquis-ul comunitar. Planul Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere pentru perioada 2017 – 2019 a fost ajustat în acest an cu scopul de a responsabiliza și mai mult toate instituțiile statului ca să livreze rezultate tangibile și calitative. Doar apropierea de UE poate garanta cetățenilor moldoveni prosperitate și securitate”, a declarat viceprim-ministrul, Iurie Leancă.

Printre subiectele majore discutate de oficialul moldovean cu partenerii danezi s-a numărat reluarea ajutorului tehnic danez pentru Republica Moldova, sprijinirea eforturilor Chișinăului în vederea retragerii trupelor rusești și soluționării conflictului transnistrean, oferirea unei asistențe din partea UE în procesul de reformare a justiției etc.

„Totodată, Iurie Leancă și interlocutorii danezi au făcut un schimb de păreri pe marginea situației actuale din UE și țările Parteneriatului Estic. De cealaltă parte, oficialii danezi au manifestat disponibilitatea pentru menținerea și extinderea dialogului bilateral și moldo-comunitar, dar și pentru sporirea sprijinului politic și tehnic european pentru țara noastră. De asemenea, au remarcat în particular, efectul pozitiv pe care l-a avut asupra economiei și societății moldovenești Acordul de Asociere UE-RM și Acordul de Liber-Schimb, semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană”, se mai spune în comunicat.

Doina Secrieru

Share