Vlad Plahotniuc: „Această migrație este și un lucru firesc”

Vlad Plahotniuc: „Această migrație este și un lucru firesc”

„Din Republica Moldova oamenii tot pleacă de când și-a declarat independența, nu este un fenomen care s-a pornit acum. Au fost perioade când această migrație a fost mai mare”,- aceasta a declarat președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui interviu oferit pentru IPN.

„Dacă luați statisticile oficiale, veți constata că cel mai mare flux de plecări a fost până în anul 2015. Din 2016, de când Partidul Democrat și-a asumat guvernarea, acest flux de plecări s-a redus. Apropo, eu tot am plecat cândva din țară în perioada studenției, am plecat să-mi câștig niște bani pentru a continua studiile, pentru întreținerea familiei, așa cum se putea la vremea respectivă, am muncit „la negru”, ca mulți alții, am trăit din plin experiența de emigrant. Am revenit apoi în Moldova la studii și, concomitent cu învățătura, am început să mă implic și în afaceri”, a precizat acesta.

În aceași timp, Plahotniuc, s-a referit și la alte acțiuni întreprinse. „Ulterior am stabilit un parteneriat cu o companie din afară, din România, după care, cu banii câștigați am început să fac investiții în țară. Deci, cunosc foarte bine experiența emigrantului, dar vreau să vă spun că eu nu am plecat din Republica Moldova din motiv că era un partid sau altul la guvernare, înțelegeam bine că o țară aflată în curs de dezvoltare trebuie să treacă printr-o perioadă îndelungată până să se îmbunătățească situația și să pot face ceva aici.  Desigur că este simplu să spui că pleci din țară pentru că este nu știu ce partid la guvernare, însă dacă mâine ar veni un alt partid, oricum ai pleca, dacă asta este ceea ce vrei să faci până la urmă. Iar Republica Moldova nu este singurul stat din regiune în care s-au produs așa fenomene, analizați ce s-a întâmplat cu România în privința asta în perioada 1990-2010, de exemplu, ce s-a întâmplat cu Bulgaria, Ucraina, veți vedea că au avut fluxuri uriașe de plecări. România este stat membru al Uniunii Europene și tot are încă foarte mulți oameni plecați, chiar dacă situația s-a îmbunătățit substanțial”, a declarat el.

Totodată, liderul PDM, a vorbit despre fenomenul migrației. „Cu regret, această migrație este și un lucru firesc, cum s-a întâmplat în cele mai multe state post-sovietice, e normal ca tinerii să vrea să trăiască într-o țară care le oferă o perspectivă imediată de un trai mai bun, drumuri mai bune, medicină, studii etc., mai cu seamă că evenimentele din acești 27 de ani de independență nu le-au oferit nicicum siguranța zilei de mâine. Ceea ce este important însă până la urmă este să ajungem ca Republica Moldova să evolueze în așa fel încât moldovenii care au plecat să poată reveni acasă și să găsească aici locuri de muncă mai bine plătite, stabile, condiții mai bune de trai. Înțelegem că după ani de zile de crize politice, viteza cu care se fac schimbările este desigur afectată de pagubele produse de aceste crize și, cu toate acestea, iată că anul acesta au apărut primele semnale concrete că din punct de vedere economic Republica Moldova s-a pus pe drumul cel bun. Noi am trecut de punctul de turnură în balanța economică a statului și acum, după ani de pierderi sau stagnare, înregistrăm un progres sigur, remarcat și de partenerii noștri străini. Acest fapt ne dă speranțe și ne încurajează să muncim și mai mult”, a conchis el.

Mihaela Rotari 

Share