Cercetați penal pentre traversarea ilegală a frontierei din Ucraina în R. Moldova
Polițiștii de frontieră aflați în patrula de noapte pe sectorul din responsabilitatea SPF Briceni au reținut două persoane care au traversat clandestin frontiera de stat, din Ucraina în R. Moldova.
Din cercetările preliminare s-a constatat că unul din cetățeni era dat în căutare pe Interpol, iar celălalt era în calitate de călăuză.
În data de 27 iunie a.c, în jurul orei 22:55, cu ajutorul sistemului fix de observare a frontierei de stat au fost observate două persoane ce se deplasau spre frontiera de stat, din partea Ucrainei. Ca rezultat a monitorizării direcției de înaintare a celor doi cetățeni, care a durat mai bine de trei ore, s-a văzut cum persoanele în cauză au traversat ilegal frontiera și se îndreptau pe direcția orașului Briceni.
Imediat la fața locului s-a deplasat grupa operativă de intervenție pentru reținerea intrușilor. Bărbații au fost prinși aproximativ la o distanță de 250 metri de la frontiera de stat. În timpul cercetărilor preliminare s-a constatat că este vorba de un cetățean al Republicii Moldova, locuitor al satului Grimăncăuți, care a fost și călăuză pentru cealaltă persoană, care deține dublă cetățenie ro/md. Ultimul, originar din orașul Criuleni fiind verificat, s-a stabilit că este anunțat în căutare prin baza de date Interpol, pentru săvârșirea unei infracțiuni pe teritoriul țării.
Supuși audierii, bărbații au recunoscut vina pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. La fel, călăuza, locuitor al satului Grimăncăuți a declarat că pentru o remunerare promisă a acceptat să-i ofere ajutor la trecerea ilegală a frontierei de stat din Ucraina în Republica Moldova, deoarece cunoștea bine împrejurimile.
În repercursiunea evenimentelor, cetățeanul aflat în căutare de către Interpol a fost transmis la Inspectoratul de Poliție Criuleni, în jurisdicția căruia a săvârșit infracțiunea precedentă.
În același timp, ambii conaționali sunt cercetați pentru trecerea ilegală a frontierei de stat și riscă fiecare o amendă în mărime de până la 37 mii lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.
Mihaela Rotari