Un primar din R. Moldova, la Istanbul: „Instituțiile europene ar trebui să aprecieze corect situația din țară”

Un primar din R. Moldova, la Istanbul: „Instituțiile europene ar trebui să aprecieze corect situația din țară”

În perioada 27-29 iunie 2018 Primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu se află într-o deplasare de serviciu ca delegat la Comitetul de Monitorizare în Istanbul la Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, potrivit primăriei localității, informează Oficial.

Întâlnirea oficială se axează pe situația privind alegerile locale anticipate din 20 mai 2018 în șapte localități, inclusiv Chișinău și Bălți, și se discută în cadrul reuniunii de monitorizare a Congresului autorităților locale și regionale care are loc la (Istanbul, Turcia).

Discursul Primarului de Cimișlia s-a axat pe nevalidarea primarului nou ales al mun. Chișinău. „Atrag atenția Congresului la faptul că, refuzul de a valida mandatul primarului nou ales al municipiului Chișinău, ar putea marca sfîrșitul unei etape în istoria Republicii Moldova și începutul unei noi etape, sfîrșitul iluziilor Uniunii Europene și a Rusiei ca factori geopolitici, a partidelor europene de orientare socialistă solidare doctrinar cu partidul de guvernămînt. De la corupție, abuzuri, instituțiile de drept, justiția au mers mai departe și au trecut la o subordonare politică totală, care răspîndește în țară o frică generalizată”, a precizat el.

În același timp, Răileanu a vorbit și despre „pericolul grav” din R. Moldova. „În condițiile monopolizării instrumentelor de informare în masă, de propagandă, de subordonare a justiției, democrația, inclusiv cea locală, în Republica Moldova este în pericol grav. Același lucru se poate spune și despre opțiunea europeană declarată, dar nesusținută prin fapte concrete, de factorul decizional principal. Partidul de guvernare, impune societății imaginea lui Vlad Plahotniuc în calitate de  posibil salvator al națiunii, iar o eventuală dictatură a lui, ca o unică soluție pentru o guvernare efectivă. În acest scop sunt folosite serviciile speciale, serviciile desconcentrate și descentralizate ale statului, care implantează în conștiința cetățenilor Republicii Moldova, că numai dictatura lui Plahotniuc ne-ar putea salva din situația dramatică în care ne aflăm”, a declarat primarul.

Totodată, el a ținut să atenționeze instituțiile europene. „Noi, cetățenii Republicii Moldova și CALM- ul trebuie să cerem de la guvernare respectarea principiilor democratice. Dar instituțiile europene, inclusiv Congresul Autorităților Locale și Regionale ar trebui să aprecieze corect situația din Republica Moldova, să identifice și să folosească instrumente noi, mai efective de interacțiune cu factorii decizionali (de facto) a Republicii Moldova. Pîrghiile financiare pe care le folosește Parlamentul European și Comisia Europeană, posibil că nu mai funcționează, posibil că guvernarea nu mai are răbdare și speranță de a primi ajutorul Uniunii Europene, contează pe forțe proprii, pe careva rezerve și posibilități  necunoscute, poate că guvernarea a decis să treacă direct la instalarea dictaturii”, a conchis el.

Mihaela Rotari

Share