Fiscul și inspecția muncii, în topul instituțiilor care verifică businessul
Serviciul Fiscal de Stat și Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) sunt instituțiile care domină detașat în cea ce privește controalele agenților economici. Încheie clasamentul Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Acestor trei instituții le revine peste 75% din totalul controalelor operate, potrivit concluziilor studiului ”Impactul controalelor asupra activității agenților economici”.
Concluziile acestui studiu se bazează pe interviurile aprofundate realizate cu conducătorii a 35 de companii, din diverse regiuni ale țării, diferite domenii de activitate, diverse forme juridice de organizare și diferite mărimi ale companiilor, relatează viitorul.org.
Studiul arată că doar 15% din companii nu au avut controale inopinate în ultimii trei ani. Majoritatea companiilor au avut unu, două controale inopinate în ultimii trei ani. Totodată, circa 20% dintre companii afirmă că au avut mai mult de cinci controale inopinate în ultimii trei ani. În 60% dintre cazuri acest control a durat o singură zi. În 30% dintre cazuri controlul a durat 2-5 zile. În alte 10% de cazuri controlul inopinat a durat 10-20 de zile.
Majoritatea companiilor au declarat că inspectorii nu au solicitat documente care nu țin de competența lor. Totuși, 15% dintre ei au declarat că au avut astfel de solicitări în majoritatea cazurilor fiind vorba de SFS sau ISM.
Aproape 40% dintre companii afirmă că în ultimii 3 ani le-au fost aplicate careva sancțiuni, iar altele 20% că în această perioadă le-au fost aplicate prescripții. Jumătate dintre companii care au primit sancțiuni au spus că este vorba de o singură sancțiune, restul spun că au primit 2-3 sancțiuni.
Pentru soluționarea problemei verificărilor instituțiilor de stat, oamenii de afaceri recomandă: evitarea controalelor inutile, evitarea atitudinii preconcepute, accentul pe prevenție nu pe sancțiune, transparența organelor de control, reducerea presiunii administrative inutile, instruirea continuă a inspectorilor și perfecționarea cadrului legislativ.
Concluziile acestui studiu se bazează pe interviurile aprofundate realizate cu conducătorii a 35 de companii, din diverse regiuni ale țării, diferite domenii de activitate, diverse forme juridice de organizare și diferite mărimi ale companiilor.
Mihaela Rotari