Fluxul de persoane la hotarul cu România în creştere, iar la cel cu Ucraina în descreştere

Fluxul de persoane la hotarul cu România în creştere, iar la cel cu Ucraina în descreştere

Direcți24a Regională SUD a încheiat șirul bilanțurilor de activitate ale structurilor de frontieră teritoriale ale Poliției de Frontieră, în cadrul cărora au fost prezentate reușitele, carențele și restanțele anului trecut, dar și prioritățile pentru anul curent.

Din raportul anual de activitate, a rezultat că şi în 2014, angajaţii Direcției s-au concentrat pe consolidarea capacităților în analiza riscurilor și a celor de reacție, ridicarea nivelului de pregătire profesională a angajaţilor, sporirea eficacității în contracararea infracționalității transfrontaliere şi dezvoltarea infrastructurii.

Astfel, conform analizei situației operaționale, la nivelul Direcției Regionale SUD au fost înregistrate 815 cazuri de încălcare a legislaţiei frontaliere cu implicarea a 1100 persoane, numărul cărora a crescut cu 18% comparativ cu anul 2013. Din total persoanelor reținute, majoritatea, 538, au fost documentate pentru neglijarea regulilor de aflare în zona de frontieră. În acest context, șeful Poliției de Frontieră, Dorin Purice, a solicitat personalului Direcției de a identifica noi mecanisme de interacţiune și informare a locuitorilor satelor situate în proximitatea hotarelor. La fel, dumnealui a specificat că această problemă a fost pusă în discuţie la întâlnirea cu toate sibdiviziunile teritoriale ale Poliției de Frontieră, fiind observată creșterea numărului de persoane care încalcă regimul de frontieră.

O altă tendinţă în punctele de trecere ale Direcţiei a constituit prezentarea de către conducătorii auto a documentelor de însoțire pentru mijloacele de transport, falsificate sau străine (polița de asigurare internațională “Cartea Verde” și permisele de conducere). În 2014, acest fenomen a crescut de 3 ori, comparativ cu 2013 (de la 11 la 44 de acte falsificate).

Totodată, indicatorii arată că și tentativele de contrabandă, atât la frontiera „verde”, cât şi în punctele de trecere, sunt în creştere. Trecerea ilegală a produselor de tutungerie, în preponderență, a fost semnalată la granița cu România, fiind reținute peste 58 mii pachete de țigări și documentate 3 persoane, iar transportarea ilegală a alcoolului peste frontieră este caracteristică segmentului moldo-ucrainean, unde s-au înregistrat 3 cazuri și ridicate spre confiscare peste 4 tone de alcool.

În vederea prevenirii și combaterii criminalităţii transfrontaliere, angajaţii Direcției Regionale SUD au fost implicați în diverse operaţiuni cum ar fi: Mercuriu, Hobbit și Mac, care au rezultat documentarea a 13 cazuri de contrabandă de țigări (18520 pachete reținute), 8 cazuri pentru încălcare sau tentativa de încălcare a frontierei de stat (8 persoane cercetate) și 2 cazuri de cultivarea substanţelor narcotice de origine vegetală (1 persoană depistată).

În 2014, la nivelul Direcției Regionale SUD s-a atestat o descreștere a fenomenului migraţiei ilegale, fiind reţinute 19 persoane, iar în 2013- 29. Cele mai vulnerabile și afectate de fenomenul migrației ilegale în 2014 au fost Sectoarele Poliției de Frontieră Brînza, Vulcănești și Basarabeasca.
Referitor la fluxul de persoane și mijloace de transport, prin punctele de trecere aflate în gestiunea Direcției Regionale SUD, a fost autorizată trecerea la peste 3 milioane de persoane și aproximativ un milion unități de transport, numărul traversărilor fiind în scădere față de anul 2013, atât de persoane (8%) , cât și al vehiculilor (2,5%). Dacă la hotarul moldo-ucrainean s-a urmărit o diminuare esențială a fluxului de persoane, de circa 20 %, atunci la frontiera cu România, grație liberalizarii regimului de vize cu UE, acesta s-a majorat cu 4,5 %. Cel mai solicitat punct de trecere și care a cunoscut modificări ale valorilor de trafic a fost PTF Cahul – cu o majorare de 16% ( aproximativ 79 mii traversări persoane).

„Participanții la traficul transfrontalier nu sunt preocupaţi de strategiile și reformele Poliției de Frontieră, ei vor să vadă rezultate palpabile ale proceselor derulate, altfel spus – un poliţist de frontieră cu un nivel înalt de cultură, bine instruit, prompt, operativ în desfășurarea atribuţiilor funcţionale, care să ofere servicii de calitate, timpii de aşteptare în punctele de trecere să fie minimalizaţi, fără a pierde din calitatea controlul de frontieră. Vă îndemn şi în continuare să consolidați spiritul de echipă, să gestionați corect riscurile și amenințările, și să intensificați cooperarea cu instituțiile statului, dar și cu autoritățile de frontieră limitrofe. Aduc mulțumiri pentru munca depusă în 2014, vom susţine şi promova orice inițiavă, care are drept scop optimizarea activității de supraveghere și control a frontierei de stat” a menționat șeful Poliției de Frontieră, Dorin Purice.

Pe parcursul anului 2014, 29 de polițiști de frontieră din Direcția Regională SUD au fost promovați în diverse funcții pentru că au dat dovadă de profesionalism, serviciu impecabil şi rezultate deosebite în exercitarea obligaţiilor funcţionale.

Maria Roşca

Share