Vladimir Voronin oferă detalii despre procesul de judecată cu Vitalia Pavlicenco
După ce zilele trecute, lidera Partidului Național Liberal (PNL), Vitalia Pavlicenco, a anunțat că a câștigat procesul de judecată, intentat acum 11 ani, împotriva Președintelui în exercițiu al RM, Vladimir Voronin, care a fost chemat în judecată pentru denigrare și calomniere la adresa sa – astăzi, Vladimir Voronin a venit cu o reacție în acest sens, informează Oficial.
Vladimir Voronin a declarat că, într-adevăr, s-a judecat cu Vitalia Pavlicenco.
„La data de 13 aprilie 2007, Vitalia Pavlicenco a adresat o cerere de chemare în judecată către președintele RM, Vladimir Voronin, privind repararea așa-numitului prejudiciu moral. Reclamanta Pavlicenco indica în acțiuni, că eu am făcut anumite declarații prin care doamnei respective, i s-a cauzat prejudiciu morale și s-ar fi diminuat încrederea electoratului în persoana domniei ca om politic. Explicația mea care a fost și care este. Conform art. 81, alin 2 din Constituție, Președintele RM se bucură de imunitate. El nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opiniile sale exprimate în exercițiul mandatului. Această prevedere asigură protecția Președintelui statului în exercitarea mandatului, îi garantează libertatea gândirii și acțiunilor privind unele probleme sau a unor evenimente din viața publică. Ca bază, la chemarea în judecată a fost un interviu al meu. Declarația mea nu conținea nici un comentariu cu privire la viața privată a acestei doamne. Astfel, în calitatea sa de politician, reclamanta se încadrează în categoria persoanelor dispuse să prevadă consecințele acțiunilor sale, nu doar reacțiile presei, dar și a instituțiilor exponente ale interesului public, inclusiv a instituției Președinției”, a explicat Voronin, făcând referire la mai multe articole din legile ce funcționează pe teritoriul RM.
Totodată, Voronin a menționat că s-a ajuns și la CtEDO, însă nu s-a făcut dreptate nici lui și nici lui Pavlicenco.
„CtEDO atrage atenția asupra faptului că „dispozițiile constituționale privind imunitatea Președintelui, nu definesc limitele imunității împotriva acțiunilor de defăimare or acțiune împotriva președintelui RM ar putea fi soluționat just și echitabil doar ulterior unei modificări a Constituție RM”, spune CtEDO. Astfel, în situația creată, este foarte straniu pentru mine, de ce normă s-a condus Judecătoria Chișinău cu sediul Centru, care actualmente în iunie curent, a revizuit această decizie a CtEDO și i-a dat câștig de cauză Vitaliei Pavlicenco. Acum, noi ne ducem iar pe cerc. Deja noi o să ajungem la CtEDO, o să ne judecăm”, a precizat Voronin.
Doina Secrieru