Manual de supraviețuire în caz de invazie a Rusiei

Manual de supraviețuire în caz de invazie a Rusiei

În Lituania va fi publicat un manual care îi sfătuiește pe cetățeni cum să supraviețuiască în cazul unui război cu Rusia care s-ar desfășura pe teritoriul propriu, relatează „Business Insider”. Manualul va apărea în contextul în care intervenția Rusiei în Ucraina și anexarea Crimeei au sporit temerile în statele baltice vizavi de politica externă a statului condus de Vladimir Putin.

„Păstrați-vă mintea limpede, nu intrați în panică și nu vă pierdeți rațiunea”, explică manualul. „Nu e sfârșitul lumii dacă auziți focuri de armă chiar în fața ferestrei”.

Ministerul Apărării va trimite manualul în librării săptămâna viitoare și va distribui exemplare și la evenimentele Armatei. Potrivit ghidului, lituanienii ar trebui să se opună ocupației străine prin demonstrații și greve, sau „cel puțin prin a-și îndeplini îndatoririle de serviciu mai prost decât de obicei”.

În caz de invazie, lituanienii ar trebui să se organizeze singuri cu ajutorul rețelelor de socializare (Twitter sau Facebook) și să încerce să declanșeze atacuri cibernetice împotriva inamicului.

Lituania a făcut mult timp parte din Uniunea Sovietică, iar în momentul în care și-a obținut independența în 1991 a dorit să adere rapit la NATO și la UE.

„Vecinul nostru nu este prietenos”

Lituania este îngrijorată din cauza Rusiei deoarece la un exercițiu militar din enclava rusă Kaliningrad, defășurat luna trecută, au participat 9.000 de soldați și peste 55 de nave.

„Exemplele Georgiei și Ucrainei, care și-au pierdut amândouă o parte din teritoriu, ne arată că nu putem exclude o situație similară aici, și că trebuie să fim pregătiți”, a declarat pentru Reuters Juozas Olekas, ministrul Apărării.

„Când Rusia și-a început agresiunea în Ucraina, aici în Lituania cetățenii noștri au înțeles că vecinul nostru nu este prietenos”, a completat Olekas.

Guvernul ia în calcul să le solicite constructorilor ca toate clădirile care urmează să fie ridicate în viitor să includă un adăpost împotriva bombardamentelor.

Rusia a anexat peninsula Crimeea anul trecut, iar guvernele occidentale spun că au dovezi că Rusia le trimite trupe și arme separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, însă Moscova neagă acuzația.

Sursa: greatnews.ro

Share