Opinie: De ce este importantă primăria Chișinău pentru unioniști
Capitala Republicii Moldova a fost, este şi trebuie să rămână o redută unionistă. Aproape un milion de moldoveni locuiesc oficial aici, ceea ce îl face primul şi cel mai important oraş din Republica Moldova, al doilea oraş ca mărime din România (după Bucureşti) şi unul din cele mai importante oraşe din sud-estul Europei. Despre aceasta scrie Lulea Marius Dorin pentru adevarul.ro.
„Unul din trei cetăţeni ai oraşului Chişinău şi-au dobândit deja la acest moment şi cetăţenia română. Cifra este de asemenea una impresionantă, neexistând practic nici un cetăţean care să nu aibă cel puţin o rudă cu cetăţenia română”, mai scrie acesta.
Prin urmare, el mai comunică două căi posibile pentru Unirea cu România.
„Unirea cu România se poate face la acest moment prin două căi posibile: votul din cele două parlamente sau referendum popular. Votul de către parlamentul de la Bucureşti a fost dat, însă votul parlamentului de la Chişinău este puţin probabil să apară în perioada imediat următoare. Asta înseamnă că rămâne în realitate ca primă opţiune doar consultarea publică prin intermediul unui referendum”, analizează acesta.
În același timp, el face referire la jurnalistul Iulian Chifu.
„Cum spunea şi Iulian Chifu: „Nici Stalin nu a reuşit, cu tot mecanismul represiv, să şteargă rezistenţa şi românismul, sau aspiraţia spre unionism.“ Ori tocmai de un astfel de referendum se pregăteşte societatea civilă la acest sfârşit de an. Ori un primar unionist de bună factură la conducerea oraşului Chişinău va duce balanţa alegerii net favorabil unui vot majoritar unionist la referendum. Se ştie că cetăţenii sunt puternic ataşaţi de reprezentanţii de la nivel local şi de multe ori simpatizează cu aceştia şi cu convingerile lor”, precizează el.
În concluzie, el analizează importanța unui primar unionist în calea Unirii RM cu România. „Tocmai de aceea un primar unionist devine o cerinţă obligatorie ca să începem drumul spre Unire iar ea să aibă loc, spre surprinderea multora, dar nu a noastră, chiar la sfârşitul acestui an”, a conchis el.
Mihaela Rotari