Circulația între cele două maluri ale Nistrului va fi facilitată, de sărbători
Ședinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC), prezidată de conducătorul delegației Republicii Moldova, a avut loc în or. Bender.
Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul ședinței, la propunerea delegației Federației Ruse, au fost confirmați în calitate de observatori militari locotenent-colonelul Iurii Grușkevici și maiorul Rinat Sadriev.
Misiunea OSCE în Republica Moldova l-a prezentat pe reprezentantul său în CUC Ruslan Abduldaev, consilier în domeniul drepturilor omului.
Reprezentanții Misiunii OSCE în Republica Moldova au informat componentele CUC despre intenția de a efectua, în perioada 1 – 30 aprilie curent, o vizită de documentare la posturile Forțelor Mixte de Pacificare situate în Zona de Securitate, la Comandamentul Militar Întrunit și Statul Major al Formațiunilor mixte de pacificare, precum și de a organiza un training pentru pacificatori privind utilizarea mijloacelor tehnice oferite anterior.
Comandamentul Militar Întrunit a prezentat raportul săptămânal despre situația în Zona de Securitate și informația privind starea posturilor de pacificare în Zona de Securitate pe perioada primului trimestru al anului 2018.
În contextul Sfintelor Sărbători de Paşti şi comemorării celor răposaţi, Delegația Republicii Moldova a adresat tuturor componentelor CUC un demers pentru a facilita, în perioada 06 – 17 aprilie 2018, libera circulație a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului și a contribui în perioada dată la asigurarea ordinii publice în Zona de Securitate în comun cu forțele de pacificare.
În aceeași zi, delegația Federației Ruse în CUC a inițiat o ședință neordinară a Comisiei pentru a continua discuțiile privind problemele legate de redeschiderea circulației pe podul peste r. Nistru din preajma s. Gura Bâcului și Bâcioc.
Delegația Republicii Moldova a venit cu o adresare (poate fi citită mai jos) referitoare la asigurarea liberei circulații pe acest pod. Astfel, în interesul consolidării măsurilor de încredere, partea moldovenească propune ca mecanismul privind circulația liberă și sigură pe acest pod să fie asigurat în exclusivitate de către militarii Forțelor Mixte de Pacificare și de către efectivele comune ale miliției rutiere și Inspectoratului Național de Patrulare.
Implementarea acestui mecanism va însemna eliminarea așa-numitor „posturi grănicerești, vamale și migraționale” instituite abuziv de către structurile transnistrene.
Deocamdată, celelalte componente au evitat să se expună asupra propunerii delegației moldovenești.
Următoarea întrunire a CUC va avea loc la 12 aprilie curent.
Mihaela Rotari