Un expert internațional, despre consultarea publică din Chișinău: ,,DA” sau „NU” Unirii RM cu România

Un expert internațional, despre consultarea publică din Chișinău: ,,DA” sau „NU” Unirii RM cu România

Centrul Social-Politic European (CSPE) a organizat o conferință de presă cu privire la monitorizarea procesului de consultare publică, care are loc în municipiul Chișinău, informează Oficial.

Președintele Centrului Social-Politic European, Gheorghe Costandachi, a comunicat despre procesul de colectare a datelor.

„Procesul se desfășoară în toate sectoarele municipiului Chișinău. Ieri, pe parcursul zilei, au fost diferite păreri, a fost și o reacție a Președintelui Republicii Moldova. Recenzorii muncesc pe 3 platforme, avem platforma electronică, corturile și operatorii, peste 300 de persoane, care muncesc pe parcursul zilei – din ușă în ușă. Acest proiect este unul absolut echidistant, liber, neutru, nu este influențat absolut de nimeni, iar de acele date, care vor fi făcute public ulterior, se va folosi, practic, toată societatea.

Totodată, Costandachi a vorbit despre o altă cercetare sociologică, care va fi desfășurată „pe tot teritoriul Republicii Moldova”. „Pot vota doar locuitorii din municipiul Chișinău și localitățile din jurul Chișinăului, iar pentru ceilalți locuitori ai Republicii Moldova, după ce va fi finalizat acest proces și după alegerile municipale, va fi organizată o cercetare pe tot teritoriul Republicii Moldova. Pe platforma decid.md pot vota toți doritorii care au viza de reședință în Chișinău.

Expertul internațional Philip Andrew Stapley a vorbit despre procesul de monitorizare și expertizare. „Experiența mea de lucru m-a purtat în toată lumea, din Statele Unite până în China și Orientul Mijlociu. Specializarea este în colectarea și analizarea datelor științifice. În acest proces vrem să obținem date cât mai precise în privința participării și a răspunsurilor negative sau pozitive pe subiectul acestui studiu. Indiferent de metoda de preluare a datelor, că e electronică sau că este prin completarea unui chestionar, din ușă în ușă, vom asigura acuratețea datelor”, a precizat acesta.

Sociologul Alexandru Gamanji a comunicat detalii cu privire la datele colectate. „La data de azi, avem deja 3000 de anchete, completate de operatorii de teren. Toate rezultatele, care sunt acumulate zi de zi de către operatorii de teren, vor fi centralizate și rezultatele vor fi anunțate când această cercetare va fi finalizată”, a declarat el.

De menționat că, întrebarea consultării este una închisă, precodificată, cu două variante posibile de răspuns: ,,DA” sau „NU”.

Mihaela Conovali

Share