Vasile Botnari ia atitudine: Verificările sporadice nu au efectul așteptat
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumului intensifică lupta împotriva transportului auto ilicit de pasageri. În cadrul unei şedinţe convocate astăzi pe acest subiect la Ministerul Transporturilor cu participarea reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne și a Serviciului Vamal, ministrul în exercițiu Vasile Botnari a menționat că actualul Cod al Transporturilor Rutiere oferă posibilități noi pentru lupta cu transportul ilicit, fapt ce crează premise pentru diminuarea drastică a acestui fenomen în perioada următoare.
”Dacă anterior cadrul legislativ nu oferea pârghii eficiente pentru sancționarea celor care practică transport neautorizat de persoane, acum avem posibilitatea să ridicăm pe o perioadă de până la 6 luni plăcuțele cu numerele de înmatriculare a unității de transport implicată în activitate ilicită. Suntem obligați să ne mobilizăm și să eliminăm definitiv acest fenomen, care pune în pericol viața călătorilor, dar și prejudiciază simțitor bugetul”, a declarat Vasile Botnari.
În acest context, la ședință s-au discutat aspecte ce țin de aplicarea pârghiilor legale existente și mecanismele de interconexiune între instituții, astfel ca efectele să devină mai vizibile.
Ministrul Transporturilor a subliniat că echipe mobile mixte, care vor verifica dacă microbuzele cu pasageri au autorizaţii, trebuie să activeze în permanență atât pe trasee, cât și la punctele de îmbarcare a pasagerilor. ”Verificările sporadice nu au efectul așteptat, fiind create doar incomodități temporare celor care activează ilegal, iar în scurt timp ei revin pe traseu”, a argumentat Vasile Botnari.
Doar pe parcursul ultimelor trei luni, în urma verificărilor efectuate de către inspectorii Agenției Naționale Transport Auto în comun cu reprezentanții Inspectoratului Național de Patrulare și a Inspectoratului Fiscal de Stat, au fost ridicate 38 de plăcuțe cu numere de înmatriculare.
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor face apel la cetăţeni să se folosească în exclusivitate serviciile de transportatorilor auto de călători autorizaţi, care pleacă din gările şi staţiile auto, şi să evite călătoriile cu transportatorii iliciţi, pentru a nu se expune pericolului. Pasagerii care optează pentru a călători cu transportatori neautorizaţi riscă să fie debarcaţi fără a ajunge la locul de destinaţie, din motiv că vehiculul implicat în activitate de transport ilicit poate fi reținut şi adus la locul stabilit de către agentul constatator.
Totodată, Ministerul Transporturilor atenţionează cetăţenii despre pericolul călătoriilor cu transportatori neautorizaţi, din motiv că unităţile de transport respective nu sunt verificate tehnic în modul cuvenit, iar şoferii nu au calificarea necesară.
Maria Roşca
Sa credem ca Vasile Botnari va duce acesta lupta pina la capat, acest sistem de transport ilicit este adinc iradacinat in coruptie si de asta multora nu le convin aceste schibari, dar nu ai ce face, trebuie de lucrat in continuare.
E logic ca daca avem aspiratii europene sa diminuam ilegalitatile pe care le intilnim des in Moldova. Ar trebui toti oficialii sa exprime si sa sporeasca lupta cu ilegalitatile care s-au inradacinat pre adinc in Republica Moldova.
Ar fi bine si cei de la MAI sa se atirne mai serios fata de toate ilegalitatile acestea. Sa-i verifice mai serios si sa-i pedepseasca daca este nevoie. Sunt doar multi care au iesire la MAI si le este in cot de inspectii sporadice.
Inca de cind a fost pus in aceasta functie acest Botnari a aratat profesionalism si responsabilitate, incepind sa faca reforme, controale, verificari in mai toate institutiile care i se subordoneaza.