Astăzi marcăm Ziua Planetei. Cetățeanii sunt îndemnați să renunțe la energia electrică
Astăzi, oamenii din 180 de țări, vor participa la cea mai mare mișcare voluntară de mediu din toate timpurile, Ora Pământului (Earth Hour), cea de-a 11 ediție. Pentru o oră, cetățenii sunt îndemnați să renunțe la energia electrică și obiecte electrice și să dea prioritate activităților în natură.
Scopul acțiunii reprezintă un simbol al respectului pentru natură, o inițiativă de economisire a energiei electrice și un aport adus diminuării consecințelor schimbărilor climatice.
Evenimentul are menirea să sensibilizeze opinia publică asupra necesității formării unei atitudini responsabile față de natură. Totodată, unul din obiective este de a trage un semnal de alarmă privind amploarea efectelor încălzirii globale, schimbărilor climatice și poluării mediului.
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului îndeamnă cetățenii să marcheze Ora Planetei prin activități de reciclare a deșeurilor, să organizeze plimbări în aer liber sau curse cu bicicleta. De asemenea, pentru a spori responsabilitatea civică și a promova utilizarea resurselor naturale oamenii sunt îndemnați să utilizeze sursele regenerabile de energie sau să își schimbe obiceiurile de consum, bazat mai mult pe nevoi decât pe dorințe. Astfel, putem acorda mai mult loc în coșurile noastre de cumpărături produselor tradiționale și ecologice și să ne implicăm cât mai mult în cauze de mediu contribuind și la protejarea speciilor sălbatice.
În acest sens, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului se adresează către toate instituțiile, agenții economici, toți cetățenii, cărora nu le este indiferentă soarta Planetei Pământ, cu îndemnul de a susține inițiativa de deconectare a energiei electrice în localurile publice, instituții, blocurile de locuit și casele particulare pentru o oră, pe data de 24 martie, în intervalul de timp 20.30 – 21.30, timp în care ar putea face o simplă plimbare simbolică prin oraș, pentru a admira frumusețea zăpezii, împreună cu prietenii, vecinii, familia, colegii.
Circa 2 milioane de oameni au luat parte la campania de desfășurare: Prima Oră a Planetei, organizată de WWF în 2007 în Australia, iar în următorul an, evenimentului i s-au alăturat deja 35 de țări. Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut ca în doar câțiva ani mișcarea să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie.
În Republica Moldova evenimentul „Ora Planetei” este marcat începând cu anul 2009.
Mihaela Rotari