(INTERVIU) Petru Frunze: „Unirea nu va fi astăzi sau mâine, mai este de muncit”
Petru Frunze, primarul satului Puhoi, în cadrul unui interviu pentru Oficial.md, a vorbit despre Declarațiile de Unire semnate de mai mulți primari din Republica Moldova, ce așteptări are de la statul român, când vede reunirea cu România, care ar fi cea mai optimă cale de reunire a celor două state, dar și alte aspecte importante.
O.:Domnule Frunze, sunteți unul dintre cei mai activi primari din Republica Moldova care luptă pentru o cauză – Unirea cu România. De unde vine acest spirit al unionismul?
P.F.:Dorința privind Unirea RM cu România vine din suflet, suntem un popor care avem în comun limba, obiceiurile, tradiții.
O.:Anterior ați fost membru al PLDM, acum sunteți membru PAS, mai exact președinte al Organizației Teritoriale Ialoveni a partidului. Două partide care,potrivit statutului, pledează pentru aderarea la UE. Care a fost motivația de a fi membru a acestor partide? Nu v-ați gândit la aderarea către un partid cu principii în totalitate naționale românești?
P.F.:Am susținut mereu partide pro-europene, având ca obiective – lupta cu corupția și reforme concrete pentru dezvoltarea Republicii Moldova. În momentul de față nu cred în partide unioniste, mulți politicieni au demonstrat că doar se folosesc de acest ideal sfânt. Unirea nu va fi astăzi sau mâine, mai este de muncit pentru Republica Moldova, dar dacă va fi un referendum, vom vota pentru Reunire.
O.:Recent, ați venit cu un mesaj foarte dur în adresa celor care susțin statalitatea Republicii Moldova, cei care au demarat la rândul lor – o campanie de colectare a semnăturilor anti-unire. De ce sunteți atât de categoric, atunci când și unele declarații, cât și altele sunt simbolice?
P.F.:Noi am semnat o Declarație simbolică care nu are efecte juridice, deci nu a fost motiv să fie semnate împotriva noastră alte declarații de statalitate. Noi am semnat pentru ceva, ei au semnat împotriva noastră. Sunt două lucruri diferite.
O.:Cum credeți, autoritățile de la București vor lua act de aceste Declarații de Unire? Dvs. ca semnatar al acestei Declarații ce așteptări aveți de la statul român?
P.F.:Autoritățile din România au reacționat pozitiv la intențiile noastre. Unica așteptare de suflet este să se apropie Reunirea țării.
O.:Satul Puhoi este unul dintre localitățile care a semnat Declarația de Unire cu România. Există o evaluare, un „recensământ” privitor la numărul unioniștilor din numărul total al localnicilor…ce arată cifrele?
P.F.:În satul Puhoi locuiesc 99% de moldoveni de etnie română. Consider că majoritatea locuitorilor, inclusiv cei plecați peste hotare sunt pentru Unire. Nu este logic să facem referendum în localitate atât timp cât Declarația nu are efecte juridice.
O.:De curând, împreună cu mai mulți primari din Republica Moldova ați întreprins o vizită în România. Care a fost scopul acestei vizite și cu ce s-a soldat?
P.F.:Am fost cu CALM la ședința comună a Asociației Comunelor din România. În București am fost invitați de deputatul Constantin Codreanu în plenul Parlamentului. Am discutat cu mai mulți senatori și deputați, am primit asigurări că vor susține proiectele comune a primăriilor de pe ambele maluri ale Prutului
O.:Dacă e să privim situația actuală a Republicii Moldova, la modul practic, când vedeți reunirea cu România?
P.F.:Reunirea o poate face sau poporul sau parlamentele. Nu este un consens nici în parlament, nici poporul nu este suficient informat.
O.:Care, considerați că, e calea cea mai optimă de reunire a celor două state românești? De ce?
P.F.:Cea mai eficientă cale este mobilizarea tuturor celor care își doresc Unirea, ca ulterior majoritatea cetățenilor din Republica Moldova să își dorească sufletește, deoarece nu este bine să fie o cale forțată.
Mihaela Conovali