Studiu: După intrarea în vigoare a noii Legi a Audiovizualului în Moldova, sunt cu 4 ori mai puține știri externe
„Nici o țară din Uniunea post-sovietică nu retransmite atât de multe știri din Federația Rusă, așa cum face Moldova”. Declarația a fost făcută de expertul watchdog.md, Valeriu Pașa, în cadrul prezentării studiului „Influența mediatică a Federației Ruse asupra opțiunilor (geo)politice în R. Moldova”, transmite Oficial.
Studiul prezintă datele obținute din Barometrul Opiniei Publice din noiembrie 2017 referitor la sursele de informare de către cetățeni și cum acestea influențează opțiunile geopolitice în țară.
„Cele mai populare posturi TV din țară sunt Prime, Moldova 1, Jurnal TV, RTR Moldova, Pro TV, Publika, NTV, Canal 2, Canal 3, TV8.
Cel mai înalt nivel de încredere în liderii politici internaționali sunt Vladimir Putin, urmat de Angela Merkel și Klaus Iohanis. 44% din cetățeni, care nu au nici un post de retransmitere rus, îl preferă totuși pe Putin și 81% dintre cetățeni, care au posturi retransmise din F. Rusă, la fel, au încredere în Putin. Canalele pro Merkel – Jurnal TV, Pro TV și TV8. Canalele pro Putin – Prime, NTV, Canal 3 și RTR Moldova.
Majoritatea cetățenilor, după preferințele geopolitice, preferă UE – 42% și Uniunea Euroasiatică – 47%”, a menționat în cadrul prezentării sale Vasile Caranji, specialist al CBS AXA.
Expertul Valeriu Pașa a explicat care sunt lacunele noii Legi anti-propagandă și cum se poate de îmbunătățit aceasta. „Vedem că nivelul de încredere în liderii internaționali este mare pentru Vladimir Putin – 54% și la Angela Merkel doar 35%. Am analizat buletinele de știri din Top 10 TV din țară. Astfel, din totalul de știri – 25,9 sunt știri despre Putin. La unele TV sunt reportaje de mai mult de 10 minute despre acest lider politic, compilate. 41,6% sunt știri pozitive despre Putin, 44% dintre știri la Top 10 TV sunt știri despre Putin, 69,4% dintre știri despre liderii internaționali sunt despre Putin, 2,8% din știri despre Putin sunt negative.
În perioada 15-22 ianuarie, se atestă o pondere mai scăzută a acestor știri: 36% știri pozitive despre Putin; 38% doar despre Putin la Top 10 TV; 61% din știri despre liderii politici sunt despre Putin; 61% știri negative despre Donald Trump; 6% știri negative despre Putin.
Dacă presupunem că Federația Rusă influențează cumva alegerile din Moldova, atunci putem zice cu siguranță că sunt determinate și controlate direct de Federația Rusă.
Acest lucru se întâmplă din cauza că partenerii TV de la noi se înțeleg cu posturile TV din Rusia pentru a le retransmite în țară, pentru a crea popularitate și de a obține mai multă publicitate.
După intrarea în vigoare a noii Legi a Audiovizualului, sunt cu 4 ori mai puține știri externe. Totuși, există unele posturi TV care nu retransmit direct reportajele, dar le perfecționează și astfel nu cad sub incidența Legii. În UTA Găgăuzia legea nu este aplicată deloc, retransmisiile se fac direct de la sursă.
Se propune revizuirea și modificarea Codului, să asigure un echilibru în știrile externe și CCA să-și fortifice capacitățile de monitorizare”, a spus Valeriu pașa.
Doina Secrieru