Mergi la cei dragi de Crăciun? Ține cont de aceste recomandări!

Mergi la cei dragi de Crăciun? Ține cont de aceste recomandări!

Ținînd cont de condițiile meteo specifice anotimpului de iarnă (zăpadă, burniță sau ghețuș), pentru preîntâmpinarea evenimentelor nedorite pe drumurile publice, Inspectoratul Național de Patrulare recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să se informeze în prealabil despre starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, să-şi echipeze autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă, să respecte semnificaţia indicatoarelor şi cerințele agenţilor de patrulare.

Poliţiştii de patrulare sunt pregătiţi să intervină pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în locurile publice, precum și asigurarea fluenţei circulaţiei pe principalele căi rutiere şi preîntâmpinarea producerii de evenimente grave.

Pentru evitarea unor situaţii care ar putea afecta traficul rutier pe drumurile naționale, inspectorii de patrulare  recomandă maximăatenție la traseul acoperit cu ghețuș sau zăpadă.

Pentru cetăţenii care se deplasează cu autoturismele personale

– Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, în condiții de carosabil umed ori acoperit de gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, indiferent de faptul dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă.

– Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci, când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, îndeosebi în condiţii de ceaţă, pe toate categoriile de drumuri.

– Conducătorilor auto începători li se recomandă să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, În cazul în care vă hotărîți să plecați la drum, trebuie să respectați cu stricteţe prevederile legale. Pentru conducători auto cu o experiență mai mică de un an,  viteza maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie cu 20 Km/h mai mică decît la conducătorii auto cu experiență mare.

– Toţi pasagerii din autovehicul trebuie să-și cupleze centura de siguranţă!

– Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor pe timp de iarnă, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope corespunzătoare anotimpului.

– Nu expuneți la vedere în autoturism obiecte de valoare (casetofoane, genţi, borsete, telefoane mobile, aparate foto, detectoare radar sau aparate GPS etc.).

– Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul! Nu luaţi în maşină persoane necunoscute.

Pentru cetățenii care optează pentru o călătorie cu transportul public

– Fiţi atenţi la lucrurile personale atunci când urcaţi în autobuz ! Puteţi deveni uşor victima hoților de buzunare.

– Nu încredinţaţi niciodată copiilor sarcina să vă supravegheze bagajele! Asiguraţi-vă banii, bagajele sau alte bunuri de valoare, când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete sau în alte locuri aglomerate din gară.

– Priviţi în jurul dumneavoastră, mai ales la cei care nu au bagaje! De regulă, hoţii au doar o sacoşă sau o haină pe mână, pe care le folosesc pentru a-i împiedica pe ceilalţi să observe cum sustrag bunuri.

– Păstraţi portmoneul şi banii într-un buzunar interior, cât mai aproape de corp şi asiguraţi-l cu nasturi sau cu fermoar!

Mihaela Rotari

 

 

Share