Europarlamentar român: Banii vor veni când autoritățile de la Chișinău vor îndeplini condițiile

Europarlamentar român: Banii vor veni când autoritățile de la Chișinău vor îndeplini condițiile

Europarlamentarul român, membru al Partidului Popular European, Siegfried Mureșan, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a vorbit despre evoluțiile politice din Moldova și șansele primirii primei tranșe din creditul macrofinanciar așteptat de Chișinău, informează Oficial.

„Banii vor veni când autoritățile de la Chișinău vor îndeplini condițiile. Condițiile sunt cunoscute și iată că se împlinește chiar în zilele acestea un an de când Comisia Europeană a spus în ianuarie 2017 că vrea să dea 100 de milioane de euro Republicii Moldova. Și noi în Parlament atunci am spus „da” și ne apucăm de treabă să adoptăm actele legislative în Parlamentul European, doar că în luna martie au venit inițiativele legate de schimbarea legislației electorale și toată lumea a fost îngrijorată în toate instituțiile Uniunii Europene – în comisii, în Consiliu, în Parlament – de această tentativă de modificare a legislației electorale, în ciuda recomandărilor partenerilor internaționali, avizului experților Comisiei de la Veneția. Deci, răspunsul la această întrebare este: banii vor veni când condițiile vor fi îndeplinite și banii ar fi venit deja de mult timp, dacă Guvernul nu ar fi luat acele măsuri legate de legislația electorală. Eu vreau ca banii să ajungă cât mai repede la cetățeni”, a menționat el.

Prin urmare, el a vorbit despre cum se folosesc fondurile europene în Republica Moldova.

„Cele mai bune monitorizări pe care noi în Parlamentul European le avem sunt cele ale Curții Europene de Conturi, care în cuvinte scurte ne spune așa: „Rezultatele care s-ar putea obține de pe urma cheltuirii fondurilor europene în Republica Moldova ar putea fi mai bune, s-ar putea obține mai mult pe fiecare euro-fond european nerambursabil cheltuit în Republica Moldova”. Și atunci, eu am decis la sfârșitul anului 2017 să propun în Parlamentul European ca o delegație a Comisiei pentru bugete a Parlamentului European să vină în Republica Moldova cu exact acest scop – să evaluăm modul în care fondurile europene sunt cheltuite în Republica Moldova, impactul pe care acestea îl au asupra vieții oamenilor și să căutăm modalități de îmbunătățire a eficienței utilizării fondurilor europene. Am făcut aceastăpropunere în Parlamentul European anul trecut și vă anunț acum în premieră că Comisia pentru bugete a Parlamentului European a dat curs propunerii mele și va vizita Republica Moldova în prima parte a lunii aprilie”, a declarat el.

Mihaela Rotari

Share