Raport: Moldova nu este un stat model democratic de guvernare

Raport: Moldova nu este un stat model democratic de guvernare

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” în cooperare cu IDEA International a prezentat, astăzi, raportul Starea Democrației Locale (SoLD) în Republica Moldova. Proiectul este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), informează Oficial.

Raportul de evaluare a democrației locale (SoLD) include 3 piloni conceptuali: cetățenia, drepturile egale și justiția la nivel local; instituțiile reprezentative; controlul public și participarea locală. Scopul acestei cercetări este de a analiza starea curentă a democrației locale în Republica Moldova, funcționarea descentralizată a puterii locale, respectarea drepturilor civile, politice și social-economice, evaluarea participării cetățenești în cadrul unor mecanisme decizionale, având drept repere criteriile de deschidere și reprezentare democratică.

Astfel, în cadrul proiectului s-a analizat starea democrației locale. Perspectiva prin care cetățeanul percepe statul și modul în care statul de exprimă. Din punctul metodologic urmat, starea democrației locale este una echilibrată și multidimensională.

Cetățenii evaluează starea lucrurilor în baza serviciilor livrate de autorități. Democrația locală cere și competență. Problema discutată în societate este cea a autorităților și serviciilor.

Cetățenii văd 3 probleme de bază: dreptul la libera circulație, proprietate, apă și sanitație. Mulți au negat că Moldova ar fi un stat model democratic de guvernare. Oamenii împărtășesc expresia că trebuie să fim așezați pe picioare și să respectăm drepturile care sunt pentru a pretinde la un stat democratic.

Nemulțumiți de starea justiției sunt persoanele economic active. Cei mai discriminați sunt săracii și vârstnicii. Cei mai loiali statului RM sunt cetățenii din UTA Găgăuzia. Cetățenii au încredere în primării, dar nu și în calitatea serviciilor. De asemenea, ei menționează că nu există resurse financiare pentru problemele comunității. Administrațiile locale sunt sărace, infrastructura – furată.

Cercetarea efectuată de experții IDIS și IDEA International s-a derulat în perioada ianuarie – decembrie 2017, cu sprijinul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Oficiul din Republica Moldova.

Mihaela Rotari

Share