De ce Dodon vrea să interzică unionismul în Republica Moldova

De ce Dodon vrea să interzică unionismul în Republica Moldova

În campania electorală pentru prezidențialele din 2016, Igor Dodon amenința că va interzice organizațiile unioniste din R. Moldova, de fapt întreg curentul unionist din Basarabia, scrie Elena Robu pe blogul ei.
Iată că primele acțiuni în acest sens au început deja din partea președinției. Consilierul în domeniul juridic și relațiilor instituționale, Maxim Lebedinschi, a adresat o solicitare către Serviciul de Informare și Securitate să examineze particularitățile activităților culturale care vor fi organizate în orașul Ialoveni, cu prilejul a 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Cum poate un demnitar, fie el și președinte, să interzică o istorie, o trăire, un deziderat? A fost suficient cât s-a interzis limba română și istoria românilor în perioada sovietică. Pentru reînvierea limbii și a istoriei aici, în Basarabia, au murit personalități, cu prețul propriei vieți au luptat ca noi astăzi să avem un președinte al republicii care să interzică libertatea de a gândi și de a fi a omului?! Cu siguranță nu pentru a asta au murit străbunii noștri prin Siberii.

Și mai este un paradox la mijloc: de ce președintele Dodon nu este deranjat de faptul că, deși nu este limbă oficială în R. Moldova (și slavă Domnului), documentele oficiale au și varianta în limba rusă. Cu ce drept?

Cine a oferit acest drept unei limbi străine să apară în toate actele oficiale ale R. Moldova? De ce Igor Dodon nu interzice limba rusă pe aceste documente? E un lucru evident care ar trebui făcut, de vreme ce ne considerăm un stat independent și neutru. Nu vorbesc aici și de aspectul financiar, câți bani se cheltuiesc pentru toate aceste foi ce conțin documente oficiale în limba rusă. Cui îi convine acest fapt? Cu siguranță nu cetățenilor care îi plătesc lunar salariul președintelui Dodon.

sursa: elenarobu.md

 

Share