CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului anti-mixt

CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului anti-mixt

Comisia Electorală Centrală (CEC), în ședința de astăzi, a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt, informează Oficial.

CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă, ținând cont de mai multe neconformități și nerespectarea prevederilor legale, ajungând la concluzia că solicitarea nu corespunde cerințelor legale.

Astfel, printre abaterile constatate/depistate de CEC se numără nerespectarea, de către inițiatori, a termenului de informare în scris a autorităților administrației publice locale pe al cărui teritoriu urma să fie organizată adunarea, timpul, locul și scopul acestuia.

„Aplicând prevederile Codului Civil ședința urma să se desfășoare nu mai devreme de 18 decembrie 2017, însă ea a avut loc pe 17 decembrie 2017. De asemenea, conform procesului verbal al grupului de inițiativă privind inițierea referendumului legislativ la adunare au participat în total 735 de cetățeni cu drept de vot, însă în debutul ședinței a fost anunțat că s-au înregistrat 639 de persoane. La fel, din conținut procesului verbal reiese că ordinea de zi a cuprins 7 chestiuni, iar voturile pentru aceasta fiind date în mod diferit, adică pentru unele chestiuni au fost menționate rezultate majoritate, iar pentru altele a fost consemnată cifra exactă de 735 „pentru”. La fel, în lista participanților la adunarea de constituire a grupului de inițiativă prezentată concomitent cu setul de documente în vederea înregistrării grupului de inițiativă sunt înscrise în total 737 persoane, dintre care 1 persoană figurează de 2 în lista de participanți. Prin urmare, se constată neconcordanță între cifra indicată în procesul verbal, cifra totală a participanților și cifra celor care se regăsesc în lista participanților la adunare”, a precizat președinta CEC.

Totodată, Președinta CEC a mai spus că lipsește decizia grupului de inițiativă privind alegerea biroului executiv contrasemnat de către Președintele ales al grupului de inițiativă. „De asemenea, lipsește decizia biroului executiv al grupului de inițiativă privind desemnarea trezorierului în relațiile cu CEC, act prevăzut în regulament. Totodată, CEC a constatat discrepanțe între textul votat de către participanții la adunare și cel prezentat Comisiei”, a mai enumerat președinta CEC.

Doina Secrieru

Share