Scopul real al vizitelor liderului PDM, Vlad Plahotniuc la Strasbourg și SUA

Scopul real al vizitelor liderului PDM, Vlad Plahotniuc la Strasbourg și SUA

Analistul politic, Victor Ciobanu, în cadrul unui interviu acordat portalului Tribuna.md, a vorbit despre cum apreciază vizitele liderului PDM, Vlad Plahotniuc la Strasbourg și SUA, dar și care ar fi scopul real al deplasărilor.

„Le apreciez ca un fiasco monumental al lui Plahotniuc personal. Iată deja nu mai are trecere în cancelariile partenerilor de dezvoltare. Asta s-a văzut mai întâi în cadrul vizitei de la Bruxelles, atunci când a mai prins pe cineva pe coridoarele instituțiilor europene. Dl. Buquicchio se străduia din răsputeri să privească în altă parte în fotografia în care a fost prins. Până la urmă într-un fel sunt ridicole deja aceste tentative de a încăpea cumva pe ușa din spate pentru a-și trage câteva fotografii. În SUA, s-a întâmplat exact acelaşi lucru. Am zis chiar înainte de vizită, că vor fi la pachet doi congresmeni oarecare și un senator – acesta intră probabil în prețul promoțional al celor care-i organizează aceste vizite lui Vlad Plahotniuc pe bani grei. S-a văzut că nu a ieșit nimic din ceea ce a vrut. De fapt, relațiile cu Bruxelles-ul erau deja deteriorate și aici la minuni nu ne așteptam să vedem, dar tentativa disperată a fost totuși să se agațe într-un fel de SUA, ca partener strategic, având în vedere că anterior au avut contacte cu administrația SUA. Iată că această vizită a demonstrat că Vlad Plahotniuc nu mai este deja agreat. Am impresia că și americanii, dar și europeni într-un fel, sunt gata să-l mai tolereze un timp oarecare la guvernare din varii considerente, în primul rând geopolitice, dar deja nu sunt pregătiți să și-l asume ca partener”, a precizat el.

Totodată, analistul a comentat probabilitatea ca liderul PD să ajungă în funcția de premier.

„Inclusiv, din ceea ce am spus anterior. Am să speculez, dar cred că și de acolo unde a fost, a fost sfătuit să nu facă asemenea tentative, să nu meargă la acest post de premier. Se cunoaște că-și dorește această funcție, dar nu neapărat postul de premier, cât o poziție oficială ca să fie vizibil. În cadrul acestor vizite despre care am vorbit mai sus, s-a văzut că el a mers în componenţa delegației la Bruxelles, unde de fapt protocolul presupunea o întâlnire a oficialilor cu ministrul de Externe și ministrul Justiţiei, iar Plahotniuc a stat la un colț de masă. Astfel, după cum îi firea, Plahotniuc nu mai vrea să tolereze acest lucru, vrea să fie primit în cancelarii. Dar zic încă o dată: bănuiesc că i s-a sugerat să nu insiste pe acest moment, având în vedere tot fundalul, indiferent că este parțial speculativ, parțial este facturat cu dosare. De aceea, reieșind din logica politică privită inclusiv din Occident, este inadmisibil să devii premier cu asemenea probleme, cu o lipsă de legitimitate, așa cum suntem noi în situația actuală. Partidul care se pretinde cel de guvernare și cel mai mare din RM nu are mai mult de 3% în sondaje. Este ceva imaginabil în țări cu democrații consacrate, la noi este posibil așa ceva. Deci, cred că va fi chiar o sfidare. Pe de altă parte, nu pot să nu iau în calcul și acest scenariu ca el să devină premier. Până la urmă, Plahotniuc foarte des ne-a demonstrat că nu acționează ca un actor politic rațional, ci ca un jucător, iar el este jucător de speță, care permanent ridică miza jocului și de multe ori i-a reușit. Ne amintim atunci când i-a promis dnei Nuland că va părăsi politica RM și nu a făcut-o. Este modalitate lui de a pune partenerii în fața unui fapt împlinit și să le zică: asta-i situația, așa s-a primit, fără mine până la urmă nu se poate, dacă nu sunt eu, nu controlez situația, îl aveți pe Dodon și tancurile. Nu trebuie să negăm că noi suntem implicați într-o conjunctură geopolitică anume, dar asta sunt cu totul alte jocuri, cu totul alți termeni, decât cei care ni se servesc pe interior”, a analizat el.

Mihaela Rotari

Share