Partide unioniste: Trebuie să facem bloc comun cu europenismul

Partide unioniste: Trebuie să facem bloc comun cu europenismul

Curentul unionist din R. Moldova nu va avea mare succes la identificarea unor candidați în circumscripțiile uninominale, dacă nu vor face acest lucru într-un bloc comun. Concluzia a fost făcută de reprezentanții mai multor partide politice unioniste în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, transmite Oficial.

Președinta Partidului Național Liberal (PNL), Vitalia Pavlicenco, spune că o șansă a unioniștilor ar fi un dialog comun între toate forțele.

„Chiar și în perioada guvernării pro-europene avem cadențe și curentul unionist nu este instituționalizat. Dezamăgirea și mai mare a început după anul 2009, guvernările pro-europene au condus la o polarizare puternică și au dus pe plan opțional unionismul în rândul societății, asta  fost un lucru care a scăzut din punctajul unioniștilor. PNL este unicul partid care nu a participat la aceste conjuncturi și putem spune că unioniștii au căpătat astăzi mai mult curaj. Entitățile care s-au desprins din PL poate veni al discuții cu noi. Am demonstrat și acest lucru în 2009, când am colaborat cu Acțiunea 2012. Credem că în actualul sistem electoral, este nevoie ca partidele unioniste să găsească oameni onești, pentru a întruni numărul necesar de voturi”, a spus Vitalia Pavlicenco.

Prim-vice-președinta Partidului Unității Naționale (PUN), Ana Guțu, spune că pilonul unionist este luat în seamă în ultima perioadă.

„PUN este acum preocupat de dezvoltarea în teritoriu și Traian Băsescu este în frunte și merge în localități să vorbească cu oamenii cu cifre exacte și statistici, realități pe care oamenii nu le cunosc. Vom participa la alegeri după sistemul mixt. Noi am spus că el este, de fapt, împotriva unioniștilor, ne convenea mai mult sistemul proporțional, dar nu vom aștepta abrogarea acestei legi. Este astăzi posibil ca în Parlament să fie un grup de unioniști. Pentru aceasta PUN mereu pledează pentru concentrarea forțelor unioniste sănătoase. Pentru unioniști depinde dacă cetățeanul îi va da sau nu votul de încredere. Nu este exclus ca în prim-plan să iasă baronii locali și să cumpere voturile cetățenilor. Pledăm pentru un dialog pe perioada electorală și după. Dacă nu vom găsi o punte de comunicare cu ONG-urile și partidele unioniste, care au putere în teritoriu, atunci vom avea succes garantat”, a spus Ana Guțu.

Membrul Biroului Politic al Partidului Liberal Reformator (PLR), Valeriu Saharneanu, spune că unionismul trebuie să facă front comun cu europenismul.

„Nu am insistat pe definirea clară a unionismului și să-l punem contra europenismului. Trebuie să avem o viziune pragmatică și să înțelegem că miza următoarelor alegeri va fi oligarhia care va transfera puterea și peste alegeri. Startul acestor alegeri s-au făcut încă din martie când PDM a anunțat despre sistemul mixt. PLR își dă seama că nu poate avea succes clar blocul unionist dacă s-ar uni forțele unioniste, trebuie să facem bloc comun cu europenismul. Credem că aceste două tendințe merg de mână. Nu cu actuala guvernare, dar cu europenismul sănătos”, a spus Valeriu Saharneanu.

Vasile Costiuc, președintele Partidului Democrația Acasă, menționează că partidele unioniste prin definiție sunt europene.

„Sistemul mixt, din start, pune într-o poziție inferioară partidele unioniste. Într-o circumscripție ar putea  să iasă un candidat care vine și vorbește deschis de Reunirea cu România. Știm foarte bine că concurenții au putere administrativă și economică și știm ce suport au partidele unioniste. Dacă guvernarea nu modifică legea privind turul II în circumscripții, atunci asta ar fi o înfrângere. Alegerile din primul tur vor fi câștigate de oamenii care au bani, să concurăm cu aceștia ar fi o nebunie totală”, a spus Vasile Costiuc.

În concluzie, istoricul Octavian Țîcu, spune că unionismul a existat chiar și pe perioada sovietică, fiind un curent mai vechi decât celelalte.

„Unionismul a fost inițiat la 1812, când Basarabia a fost anexată de Imperiul Rus. S-a creat în viziunile boierilor mica unire. Boierimea a întors capul spre un nou stat românesc și evoluția de bază în componența Imperiului Rus a fost concurența dintre cei care susțineau curentul unionist și cei care susțineau Imperiul țarist. Primul partid politic în Moldova – Partidul Politic Național Moldovenesc a fost unul a unioniștilor și de la început a pus problema Unirii. Platforma politică a acestuia a dus la crearea Sfatului Țării. Există și o deosebire între partidele unioniste și unioniști. Poți face parte din PSRM, dar ești unionist, pentru că ai cetățenie. Este o problemă de a înțelegere, contextul este diferit. Mișcările unioniste au existat și în perioada sovietică. Problema unionismului se complică după 1991 pentru că s-a intrat în zona paradoxului politic. Unionismul a ajuns să fie demonizat. Este regretabil că în 27 de ani de Independență, unionismul a devenit un dușman al statalității țării”, a spus Octavian Țîcu.

Doina Secrieru

Share