Analist: Cota de mandate de deputat pentru Transnistria în cadrul sistemului electoral mixt este unul din punctele cele mai vulnerabile
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, cunoscutul analist politic, Anatol Țăranu a fost întrebat: Când credeţi că se va trece la examinarea problemelor din aşa-numitul coş – III, adică a celor ce ţin de statutul Transnistriei?
„Chiar dacă anul acesta se va întruni formatul 5+2, este puțin probabil că se va ajunge la deschiderea coșului III care prevede negocieri privind statutul special al Transnistriei în cadrul Republicii Moldova. Din perspectiva zilei de azi nu există premise pentru o asemenea perspectivă într-un viitor sesizabil. Suntem în așteptarea deschiderii ferestrei de oportunitate pe dimensiunea politicii externe pentru abordarea problemei transnistrene în această cheie”, a declarat el.
Întrebat dacă acordarea a două mandate de deputat în Parlamentul RM pentru Transnistria poate fi considerat un pas în vederea soluţionării problemei transnistrene, Anatol Ţăranu a răspuns: „Categoric, nu. Cota de mandate de deputat pentru Transnistria în cadrul sistemului electoral mixt este unul din punctele cele mai vulnerabile ale noului sistem electoral. Este evident, că în eventualitatea soluționării politice a conflictului transnistrean, codul electoral mixt în redacția actuală iremediabil va cădea ca unul neconform principiului reprezentativității democratice”.
Mihaela Rotari
4-5 mandate, nu mai mult, asta conform numărului populației ! deci nu văd unde-i punctul vulnerabil
Analist care inghite praful, cetateni din Transnistria trebuie sa aiba si ei oameni in parlament, pentru a putea rezolva acest conflict ce inghite viitorul copiilor deja de 20 de ani.