„Cu un /pas/ mai aproape de antreprenor”! Ce recomandări propune PAS pentru susținerea mediului de afaceri
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a susținut o conferință de presă cu tema „Cu un /pas/ mai aproape de antreprenor”, informează Oficial.
În cadrul conferinței, preşedintele Organizaţiei teritoriale Chişinău a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Vladimir Bolea, a comunicat despre acțiunea PAS de a efectua recomandări pentru guvernare.
„PAS crede cu tărie că, cea mai eficientă metodă de a crea noi locuri de muncă, fiind una din cele mai importante probleme semnalate de către cetățenii Republicii Moldova, este susținerea oamenilor de afaceri, a antreprenorilor, ei fiind cei care creează locuri de muncă. În acest sens, în luna octombrie, am întrunit un număr de oameni de afaceri pentru discuții și consultări cu ei, în vederea stabilirii problemelor cu care ei se întâlnesc zi de zi, în exercitarea profesiei lor de antreprenor și să stabilim recomandări și soluții pentru guvernare”, a precizat el.
Membrul în Biroul Permanent Național al PAS, Radu Marian, a vorbit detaliat despre cele 3 seturi de recomandări.
„Primul set de recomandări se referă la mai puține controale, proceduri mai simple și costuri mai mici. Aici ne referim la reguli mai clare de evaluare la bunurile din vamă, la simplificarea procedurilor vamale, astfel nici un funcționar nu trebuie să abuzeze de neclaritatea legii și să ofere o evaluare eronată a bunurilor. Setul de recomandări nr.2 se referă la mai puțină birocrație, aici avem câteva inițiative, în primul rând, nici un document în plus. Guvernul trebuie să programeze un set de legi cu un singur articol, acest articol trebuie să prevadă că o instituție de stat nu poate cere de la antreprenor să obțină anumite documente, dacă acestea pot fi obținute de la alte instituții de stat. Legile adoptate de Guvern și Parlament trebuie să aibă supremație în fiecare sector.
Setul de recomandări nr. 3 se referă la mai puține taxe și impozite, aici ne referim la încurajarea noilor afaceri. E necesară introducerea unui nou tip de SRL, pentru aceasta trebuie de introdus impozitul 0 pe profit în primii 3 ani de activitate și ulterior taxa 0 la profitul investit”, a declarat Marian.
Prin urmare, antreprenorul și membrul PAS, Viorica Țimbalari, a relatat o istorie cu care s-a confruntat în activitatea ei de afaceri.
„Acum 10 ani am plecat cu familia în Franța, perioada de integrare a fost foarte dificilă. Mai târziu, acum 4 ani, am decis să mă întorc în țară pentru a continua afacerea moștenită de la părinții mei. Situația din Moldova este foarte complicată, astfel, recent, la obținerea unui act simplu, la Camera de Licențiere, care se eliberează în 3 zile, în cazul meu a fost eliberat pe parcursul a 2 săptămâni. Am fost obligată să depun și acte suplimentare, care nu erau pe listă, astfel este foarte dificil pentru un agent economic să-și desfășoare activitatea în Republica Moldova”, a conchis ea.
Mihaela Conovali
Share