Președintele Parlamentului, despre moțiunea împotriva judecătorilor CC: „Scuzați, am să folosesc expresia „stupidități juridice”

Fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) a adunat semnăturile necesare ca inițiativa privind moțiunea simplă asupra activității judecătorilor Curții Constituționale (CC) să fie înregistrată în Parlament și supusă dezbaterilor, însă acest lucru nu s-a întâmplat, informează Oficial.

Șefa fracțiunii PCRM, Inna Șupac, a declarat că moțiunea simplă împotriva judecătorilor CC a fost susținută de fracțiunea socialiștilor.

„Noi cu vehemență am condamnat mai multe hotărâri și acțiuni distructive ale CC, care a demonstrat o lipsă totală de respect față de Constituția RM și care s-a transformat în una dintre  componentele guvernării. Actuala componență a Înaltei Curți a politizat excesiv rolul acesteia, modificând în mai multe rânduri Constituția, prin ce și-a abrogat niște competențe ale Parlamentului. Hotărârea referitor la limba oficială nu comportă un caracter istoric, reprezentând o palmă dată cetățenilor RM și generând un conflict de identitate națională. Avizul Curții, numit decizie de ordin tehnic, încalcă principiile democratice, care subminează suveranitatea națională, dreptul de a lua astfel de decizii aparține doar întregului popor în cadrul unui referendum. Având în vedere că la apelul nostru de a semna, s-a alăturat PSRM, respectiv inițiativa dată are numărul mai mult decât necesar de semnături, depunem moțiunea în mod regulamentar și așteptăm dezbaterea acesteia, conform regulamentului Parlamentului”, a  precizat Șupac.

La rândul său, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că prima dată aude procedural așa ceva.

„Probabil ați fost consultați foarte greșit, din punct de vedere juridic. Nu există nici constituțional, nici regulamentar moțiune împotriva activității CC. Dacă PCRM are nevoie de consultație juridică, departamentul juridic a Parlamentului vă stă la dispoziție pentru a vă ajuta în complexitatea legislației RM”, a punctat Candu.

În replică, Inna Șupac a făcut referire la articolul 112 din Regulamentul Parlamentului.

„Dle. Candu, eu, totuși, vă rog insistent, să luați acum regulamentul Parlamentului și să recitiți art. 112: Inițierea moțiunii simple. Punctul unu spune: moţiunea simplă exprimă poziţia Parlamentului într-o anumită problemă de politică internă sau externă ori, după caz, într-o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări. Mie mi se pare că dvs. acum uzurpați puterea în Parlamentul RM, de sine stătător luați o decizie, neanalizând această moțiune, dvs. faceți o concluzie că nu cade sub incidența acestui articol”, a afirmat Șupac.

Andrian Candu a spus că uneori e foarte greu să aduci argumente.

„Scuzați, am să folosesc expresia „stupidități juridice”. Chiar e foarte greu. De aceea, o să urmez vorba ceea: „De tăceai, filozof rămâneai”. O să mă conduc de această regulă”, a conchis Candu.

Doina Secrieru

Share