Parlamentar: Trebuie să ne gândim la legislație, ea nu corespunde amenințărilor care se prefigurează
Moldova nu are o concepție a securității naționale în ceea ce vizează securitatea informațională și amenințările hibride. Declarația a fost făcută de către deputatul Eugen Carpov, vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, în cadrul unei mese rotunde organizată de IDIS „Viitorul”, transmite Oficial.
Directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, a menționat că statul trebuie să găsească oportunități de a păzi cetățeanul de informațiile și provocările hibride.
„Trebuie să existe o manieră oportună și eficientă pentru a crea posibilitatea protecției cetățeanului de a avea dreptul la informații, mai ales că R. Moldova este dispusă unor riscuri și posibilități.
Provocările hibride sunt deseori interpretate ca niște amenințări de exterior. Conform studiilor internaționale, R. Moldova este mai expusă unor asemenea amenințări”, a spus Igor Munteanu.
Eugen Carpov a menționat că evoluțiile în amenințările hibride sunt foarte rapide, mai ales pentru Moldova.
„Trebuie să avem o abordare pragmatică și corectă în ceea ce privește interesul național. Amenințările hibride tot mai mult sunt folosite în mediul internațional ca noțiune de război hibrid. Spațiul media este suportul acestui război. Aici sunt utilizate unitățile militare, organizațiile teroriste, partidele politice, mass-media, ONG-urile, agenții economici mari, serviciile secrete, grupurile religioase și etnice, instrumentele diplomatice, umanitare, etc.. Chiar și memoria istorică este parte a acestui război hibrid. Unele state membre din CSI sunt supuse unor astfel de forme de război. Elementul presant este Federația Rusă, care aplică și elaborează tacticile de aplicare a instrumentelor de război hibrid”, spune Eugen Carpov.
De asemenea, el menționează că R. Moldova are vulnerabilități speciale în aplicarea războiului hibrid. „Noi avem regiunea transnistreană cu oameni interpuși, cu ofițeri și servicii speciale, regiuni cu potențial de a fi folosite pentru acțiuni subversive. R. Moldova se confruntă cu o instabilitate politică. Avem instituții slabe, inclusiv cele care trebuie să combată aceste acțiuni, mai ales în spațiul informațional. Avem o populație apatică, care nu este interesată de procesele din R. Moldova.
Trebuie să ne gândim la legislație, ea nu corespunde amenințărilor care se prefigurează. Există o concepție a securității naționale, adoptată în 2008, dar ea e veche, pe atunci nu existau asemenea noțiuni. Acolo există doar un capitol scurt care vorbește despre amenințările tehnologiilor informaționale”, a spus Eugen Carpov.
Doina Secrieru