O nouă foaie de parcurs, semnată de Moldova și Ucraina. Ce prevede
Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip și Prim-ministrul Ucrainei, Volodimir Groisman, au semnat astăzi, o nouă Foaie de parcurs, informează Oficial.
În cadrul unei conferințe de presă, Pavel Filip a declarat că relațiile dintre Moldova și Ucraina sunt bune.
„Sunt relații corecte pentru două țări vecine, pentru două țări care se respectă reciproc și se confruntă cu un șir de probleme similare. La începutul acestui an, când am fost în vizită la Kiev, împreună cu Premierul Groisman am semnat o Foaie de parcurs, prin care ne-am asumat o serie de obiective ce trebuie realizate, iar astăzi am avut posibilitatea să trecem prin aceste obiective și să facem concluzii – ce am reușit să realizăm și ce rămâne să mai realizăm până la finele anului. Îmi pare bine, că astăzi am semnat o nouă Foaie de parcurs, pentru că am convenit ca în permanență să avem în fața noastră obiective concrete și de comun acord să le realizăm”, a precizat el.
Totodată, Pavel Filip a declarat că, în această Foaie de parcurs, care a fost semnată astăzi, a fost și un obiectiv prin care dă un semnal foarte clar că, în timp ce unele țări construiesc granițe, RM și Ucraina construiesc poduri și încearcă să comunice mai bine.
„Este pregătită deschiderea podului de a Bronnița-Unguri și acest punct a fost transformat dintr-un punct de trecere local – într-un internațional. Totodată, astăzi a fost semnat un acord foarte important pentru RM, care prevede lansarea punctelor de trecere comune la frontiera dintre Ucraina și Moldova pe tot perimetrul frontierei. De asemenea, astăzi, cu Premierul, am trecut și prin alte obiective pe care le avem în față, am vorbit despre recunoașterea reciprocă a priorităților, finalizarea procedurii de demarcare a frontierei, am vorbit și despre procesul de funcționare a Complexului Hidroenergetic de la Dnestrovsk, astfel încât toate aceste probleme – ne-am propus ca obiectiv ca până la finele anului, să fie rezolvate. Am vorbit și despre problemele cu care se confruntă transportatorii auto, deja suntem pe ultima sută de metri pentru a semna un acord ce va elimina aceste probleme, vom liberaliza transportul auto și avia între țările noastre, așa cum se cuvine să fie între doi vecini. Desigur, am acordat o atenție deosebită și a tot ce vizează ecosistemul râului Nistru. Am convenit că vom aveam o Comisie mixtă, care va avea grijă de tot ce se întâmplă în ecosistemul râului. Ne vom adresa de comun acord către Comisia Europeană să ne ofere expertiză în acest sens. Avem asigurările că va fi respectat dreptul minoritățile naționale din Ucraina și vor avea acces de a studia în limba maternă, limba română”, a conchis Filip.
Mihaela Rotari