Justiția din RM va deveni mai prietenoasă mediului de afaceri! Ministerul Justiției a anunțat despre modificarea legislației

Justiția din RM va deveni mai prietenoasă mediului de afaceri! Ministerul Justiției a anunțat despre modificarea legislației

Ministerul Justiției va propune în curând modificarea legislației pentru a contribui substanțial la îmbunătățirea climatului investițional din țara noastră. Direcțiile strategice de intervenție au fost dezvăluite de viceministrul Justiției, Anatolie Munteanu, în timpul evenimentului economic „Moldova Business Week 2017”.

Raporturile juridice din domeniul afacerilor vor fi reglementate prin abordări noi, mai permisive. Acest fapt va spori dezvoltarea lor și atragerea investițiilor străine. În acest sens, sunt propuse ajustări la Codul Penal (art. 244) privind achitarea impozitelor, pentru ca pedepsele să fie aplicate în cazul acțiunilor sau inacțiunilor evidente de rea-credință. Totodată, se propune identificarea alternativelor la pedeapsa cu închisoarea pentru anumite categorii de infracțiuni: din domeniul economic, protecției dreptului de autor, a mediului ș.a.

Anatolie Munteanu a mai anunțat că pentru a permite dezvoltarea economică, se intenționează optimizarea competențelor unor organe de control. Astfel, Serviciul Fiscal de Stat, Serviciul Vamal, Inspectoratul de Stat al Muncii, Agenția Sănătății Publice, Agenția de Transporturi Auto, ș.a. urmează să devină organe constatatoare în sensul Codului de Procedură Penală pentru infracțiunile ce constituie încălcări în domeniul de control al fiecărei instituții.

Adițional, Serviciul Prevenire, Combatere a Spălării Banilor și Finanțării Terorismului (SPCSBFT) se planifică a fi reorganizat într-o instituție demilitarizată, de analiză și constatare. O opțiune ar constitui trecerea acestuia din subordinea CNA în subordinea Băncii Naționale a Moldovei.

Totodată, viceministrul a informat că va fi propusă completarea Codului Contravențional, fiind interzisă sechestrarea bunurilor, documentelor sau dispozitivelor de stocare, când această procedură periclitează activitatea economică. Prin urmare, organele de constatare vor apela la serviciile specialiștilor pentru copieri, înregistrări audio sau video. Când acestea nu vor fi posibile, se va efectua ridicarea dar cu restituirea în cel mult 3 zile proprietarului sau posesorului. În circumstanțe excepționale termenul va putea fi extins prin decizia procurorului ierarhic superior, însă nu va depăși 20 zile.

Una din prioritățile sectorului justiției este asigurarea unui cadru legal și aplicarea lor uniformă pentru dezvoltarea business-ului în Moldova. Eforturile depuse în acest sens de Ministerul Justiției au fost anunțate în cadrul evenimentului „Moldova Business Week” din acest an, ce întrunește circa 1000 participanți din peste 20 de state.

Mihaela Rotari

Share