(INTERVIU) Eugeniu Nichiforciuc: „Pacea și liniștea politică este ceea ce ne dorim”

(INTERVIU) Eugeniu Nichiforciuc: „Pacea și liniștea politică este ceea ce ne dorim”

În cadrul unui interviu acordat pentru www.oficial.md, deputatul Partidului Democrat (PD), Eugeniu Nichiforciuc a vorbit despre situația politică din țară, relația autorităților de la Chișinău cu cei din regiunea transnistreană, protestele împotriva sistemului electoral mixt, dar și despre alte aspecte importante.

O.: Dle Nichiforciuc, cum apreciați Dvs. situația politică din țară în acest moment?

E.N.: Consider că ceea ce avem acum este un pas spre normalitate, spre o Moldovă modernă și un trai mai bun pentru cetățeni. Pentru asta PDM, Guvernul și Parlamentul lucrează intens. Există și politicieni care își doresc altceva pentru Republica Moldova și mă refer aici la partidele de opoziție, care, în loc să vină cu idei constructive, le promovează pe cele distructive. Așa ceva nu este normal. Bineînțeles că într-o societate democratică opiniile sunt diferite, însă această diferență trebuie să fie în interesul oamenilor. Unii politicieni strigă că totul e rău în țară, însă nu vin cu o soluție. E mai simplu să ieși în fața oamenilor și să denigrezi guvernarea atunci când nu faci nimic, decât să mergi în fața cetățenilor să le asculți problemele și să încerci să găsești soluții.

În ceea ce privește guvernarea, vă asigur că se depun eforturi pentru a aduce stabilitate și bunăstare pentru moldoveni. Până la urmă, cetățenii sunt cei vor aprecia faptele guvernării și tot ei sunt cei care vor sancționa atitudinea distructivă a partidelor de opoziție.

O.: Relațiile autorităților de la Chișinău cu administraţia regiunii transnistrene se pare că s-au înrăutăţit considerabil în ultimul timp. Cum vedeți Dvs. aceste relaţii?

E.N.: Nu s-au înrăutățit relațiile cu administrația regiunii transnistrene. Nu putem însă să ne facem că nu vedem de unde au venit provocările şi atacurile la nivel de declaraţii publice în ultima vreme. Ceea ce trebuie să înțelegem cu toții este că această regiune este parte a Republicii Moldova. Noi suntem o țară independentă, am câștigat și avem dreptul de a ne apăra țara, cetățenii ei, integritatea teritorială și de a cere respect de la ceilalți. Demersurile noastre sunt pentru unitate și respectarea suveranității. Dacă Președintele RM a uitat de moldovenii care l-au ales, noi, PDM, vrem să îi asigurăm pe toți cetățenii că suntem aici și nu ne dorim altceva decât pace și un mediu sigur și liniștit pentru ca ei să trăiască în siguranță. Am pledat şi pledăm în continuare pentru rezolvarea tuturor problemelor în formatul 5+2, chiar dacă este evident să există interes ca dialogul constructiv să fie alterat.

O.: Ce credeţi că îi determină pe unii lideri politici să vorbească despre posibila declanșare a unui nou conflict pe Nistru?

E.N.: În lipsa unor soluții pentru a apropia cele două maluri ale Nistrului, unii politicieni vin cu asemenea declarații. Nu este cea mai sănătoasă abordare și îmi dau seama că acești politicieni nu vor binele țării. Nu trebuie să se grăbească cu asemenea declarații. Repet, avem negocierile în formatul 5+2, iar pașii care sunt întreprinși pentru soluționarea situației dau rezultate. Nu putem să ne așteptăm la schimbări peste noapte, dar ceea ce avem merge în direcția bună.

O.: Ce ar trebui să întreprindă cei de la Chișinău, cât și cei din regiunea transnistreană pentru ca relațiile să nu mai fie atât de tensionate?

E.N.: În primul rând trebuie doar stopate aceste provocări şi jocuri de imagine, care nu aduc nimic bun. Politicienii ar trebui să aibă mai multă înțelepciune și să nu se lase dominați de orgolii. Pacea și liniștea politică este ceea ce ne dorim. Vom urma fiecare pas firesc pentru ca regiunea transnistreană să nu mai fie un subiect atât de disputat, pentru ca cei care locuiesc acolo să aibă un trai normal și sigur în țara lor, Moldova. Problema transnistreană trebuie să fie rezolvată pe cale pașnică.

O.: La Chișinău au avut loc recent proteste împotriva modificării sistemului electoral. Oamenii s-au arătat împotriva schimbării sistemului de vot mixt, au anunțat despre desfășurarea unei noi manifestații. Cum credeți, aceste proteste pot exercita o influență asupra guvernării?

E.N.: În primul rând, vreau să atrag atenția că protestele la care faceți referire au fost organizate de un grup de politicieni, care deja se văd în plină campanie electorală și toate acțiunile lor trebuie să fie tratate ca atare. Pe de altă parte, este dreptul fiecăruia să-și exprime în public viziunile și convingerile, să le promoveze și să le apere. Totuși, numărul celor veniți la chemarea liderilor unor partide de opoziție a fost mic. Acest lucru demonstrează că moldovenii au obosit de proteste de dragul liderilor. Cetățenii au văzut că mesajele promovate de acești lideri nu sunt consecvente, ba mai mult, deseori sunt confuze și se contrazic singuri. Ceea ce este însă cu adevărat important e faptul că schimbarea sistemului electoral este dorită de aproape două treimi din cetățeni. Iar organizarea următorului scrutin parlamentar în baza votului mixt, când jumătate dintre deputați sunt aleși pe liste, iar cealaltă – în circumscripții uninominale, este primul pas spre un sistem electoral în care cetățenii vor decide concret cine le va reprezenta interesele în Legislativ.

O.: Tot mai mulți susțin că sistemul mixt avantajează două partide: PD și PSRM. Dvs. ce părere aveți?

E.N.: Sistemul mixt avantajează cetățenii. Acesta va determina actuala clasă politică să se schimbe, să se îndrepte către cetățeni și să fie mai aproape de ei. Partidele nu vor mai putea conta pe liste exclusiv, ale căror locomotive sunt liderii lor. Noile realități îi vor face pe politicieni să iasă din birouri sau de pe facebook și să meargă în teren să discute cu oamenii, să caute să vadă adevărul despre viața și problemele cetățenilor. Mai mult, unii lideri ai partidelor de opoziție, care au pierdut credibilitatea în fața oamenilor, au șanse de a accede în Parlament anume în circumscripții uninominale. Atunci, despre ce vorbim?

O.: Care credeți că sunt cele mai mari reușite ale actualei guvernări?

E.N.: Munca depusă de colegii mei din Guvern și Parlament este deja resimțită de cetățeni, indiferent de ce ar spune opozanții noștri. Una dintre principalele reușite este repunerea economiei pe picioare. Depăşirea unei crize profunde şi construcţia unor reguli corecte în economie. De asemenea, reforma Guvernului este o reuşită importantă. Era necesară o astfel de reformă a unui sistem care funcționa pe o structură din anii 90. Eliminarea vulnerabilităților de la Fisc și Vamă și eficientizarea activității acestor structuri, a permis creșterea veniturilor bugetului cu peste 17 la sută, în primele cinci luni din acest an. Doar până în luna mai, la bugetul public național au fost acumulate 20 de miliarde de lei. Iar acest lucru a permis majorarea salariilor și plăților sociale. Salariul minim a crescut cu aproape 300 de lei în acest an și a ajuns la 2380 de lei. Cel mediu este acum de peste 5,2 mii de lei. De la toamnă, pedagogii vor primi retribuții mai mari cu 11 la sută.

Nu pot să trec cu vederea nici introducerea, deja din acest an, a tichetelor de masă pentru angajați. Este o măsură care va aduce beneficii angajaților, prin suplimente la salarii, destinate exclusiv alimentației, dar și pentru angajatori, care vor avea un instrument suplimentar pentru stimularea muncitorilor. Încă o măsură care va avea efecte benefice, în special pentru tineri, este programul Prima Casă. Ei vor avea partea de credite preferențiale pentru a-și cumpăra locuințe. Suma împrumutului va fi de până la un milion de lei, iar statul va garanta jumătate din credit. Reducerea poverii birocratice, prin diminuarea numărului structurilor cu funcții de control va ușura viața oamenilor de afaceri, care se pot concentra pe dezvoltarea businessului. Acest proces a fost realizat inclusiv cu suportul Parlamentului. Iar implementarea Acordului de Asociere va spori accesul mărfurilor moldovenești pe piața Uniunii Europene, astfel țara noastră va deveni mai atractivă pentru investiții europene.

Reformele pentru Moldova și pentru moldoveni, oriunde s-ar afla ei, au început să producă efecte pozitive. Guvernul și Parlamentul au avut o colaborare exemplară și astfel am reușit să implementăm deja măsuri pentru un trai mai bun aici, în Moldova noastră. Nu în ultimul rând, am redevenit un partener credibil pentru partenerii de dezvoltare. Ceea ce ne-am angajat, am făcut şi această predictibilitate în acţiune contează enorm pentru parcursul European al ţării.

O.: Care ar trebui să fie prioritățile de viitor a actualei guvernări, în opinia Dvs.?

E.N.: Îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei, continuarea reformelor şi implementarea Acordului de Asociere, pentru a ne maximiza şansele de integrare în Uniunea Europeană, sunt cele mai importante priorităţi pentru noi.

O.: Deputații PDM efectuează mai multe vizite în teritoriu. Care este scopul acestei campanii, dacă o putem numi astfel?

E.N.: În fiecare zi de luni, deputații Partidului Democrat din Moldova merg în localitățile din țară, ca să discute cu oamenii, să vadă care sunt problemele lor, cum îi putem ajuta. Nu ai cum să faci politici pentru oameni, dacă nu știi exact de ce au nevoie cetățenii. Dacă vreți, astfel simțim pulsul societății. Personal, în timpul vizitelor în teritoriu, am discutat cu zeci de oameni. Multe dintre problemele cu care se confruntă aceștia pot și trebuie să fie soluționate de către autoritățile locale. La aceste întâlniri, cetățenii vin nu doar cu probleme, dar și cu întrebări. Ei vor să afle de la noi despre transformările care au loc, despre schimbările care îi vizează direct. Eu și colegii mei din fracțiunea PDM încercăm să le oferim răspunsuri pe deplin, ca să poată vedea realitatea așa cum este, nu cum le este prezentată de unii politicieni puși doar pe critică, dar care nu dispun de argumente și soluții.

O.: Cu ce inițiative intenționează să vină PDM în viitorul apropiat? Se lucrează la proiecte noi?

E.N.: Este important să demonstrăm partenerilor noștri faptul că punem preț pe fapte, nu pe vorbe. De aceea colegii mei lucrează la realizarea măsurilor prevăzute în Foaia de Parcurs nr. 2, care include angajamentele asumate de Moldova față de UE. Cele 111 proiecte de legi angajate de majoritatea parlamentară pentru anul curent, îndeplinirea condițiilor pentru tragerea banilor de la FMI și UE, dar și stabilitate politică în Moldova, sunt proiectele PDM pentru viitor. Parcursul Republicii Moldova trebuie să fie unul proeuropean, iar locul și viitorul țării este cu siguranță este în UE.

Mihaela Conovali

Share