Expert: Reducerea controalelor și a numărului actelor permisive este o problemă care preocupă lumea de afaceri

Expert: Reducerea controalelor și a numărului actelor permisive este o problemă care preocupă lumea de afaceri

Reducerea controalelor și a numărului actelor permisive este o problemă care preocupă lumea de afaceri. Eliberarea unui act permisiv necesită timp și bani și pune presiune pe business. Reforma regulatorie a început acum 13 ani și continuă și acum, iar în 2016 Guvernul Filip a demarat o reformă mult mai ambițioasă față de precedentele (ghilotina unu, ghilotina doi) care vizează reducerea numărului actelor permisive și a instituțiilor de control. Este opinia exprimată de jurnalistul Vlad Bercu în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic” – emisiune realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

”Deși, după ce zeci de acte au fost puse sub ghilotină în anii 2004-2011, ministerele au adoptat alte acte, care sunt o nouă povară pentru oamenii de afaceri, iar organele de control au pus o mai mare presiune pe business”, a spus Vlad Bercu.

Potrivit lui, dacă în 2004, când a fost pornită Ghilotina era vorba de 400 acte permisive, atunci în 2016, când Guvernul Filip a inițiat reducerea organelor de control și anularea unor acte permisive, se constată că există peste 400 de acte permisive, din care 90 la sută nu au justificare. Putem anula o lege, putem optimiza numărul organelor de control, dar nu putem schimba mentalitatea celor care muncesc în instituții și s-au obișnuit să ceara mită, să instituie verificări. Cazurile din ultimul an cu arestarea funcționarilor publici arată că meteahna funcționarului de a stoarce mită, de la omul de afaceri persistă în continuare. Reducerea numărului organelor de control nu va avea rezultatul scontat, dacă nu va fi redus numărul de cadre și schimbată mentalitatea instituțiilor de control, schimbată însăși esența acestor controale .

”Recent Guvernul a publicat o statistică în care arată că verificările planificate s-au redus drastic. În 2017, primul trimestru, au fost sub opt mii față de 13 mii în aceiași perioadă a anului 2014. Problema e că autoritățile nu fac referire la controalele totale la companiile private ceea ce ne face să credem că numărul controalelor nu s-a redus”, a precizat Bercu.

În 2016 am avut un moratoriu asupra verificărilor, au fost anulate 115 acte permisive, însă un studiu al Băncii Mondiale, lansat în martie 2017, că în pofida creării unor ghișee unice și a reducerii controalelor, oamenii de afaceri sunt nemulțumiți. Doar 13% dintre companiile chestionate constată o îmbunătățire reală a mediului de afaceri, iar 60% spun că se bate pasul pe loc.

Fiecare control, act permis înseamnă corupție, iar efectul acestor decizii luate de Guvern este foarte mic. Deși, guvernarea anunță schimbări, oamenii de afaceri continuă să susțină că ar fi bine să fie îmbunătățită guvernarea electronică, activitatea ghișeului unic, despre care se discută ani de zile. Instituțiile, care pun presiune pe oamenii de afaceri sunt ANSA și Inspectoratul Fiscal.

”În urma reformei Guvernului, care va dura în timp, va fi o comasare reală a instituțiilor de control. Problema e că ne-am putea pomeni ca și în cazul ANSA, care este un adevărat mastodont creat în urma reorganizării a trei instituții. Efectele urmează să le vedem în timp. E prematur să vorbim despre rezultate în condițiile în care avem exemplul eșuat al reformelor cu ghilotinele”, a concluzionat Bercu.

Mihaela Rotari

Share